Tovholder for regionen

Amtsdirekt¯r Niels H¯jberg fylder 50 Âr

Tovholder for regionen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PERFEKTEMBEDSMAND: Den fynske amtsdirektør Niels Højberg kørt i stilling som ny regionsdirektør

EN MAND der både er til italiensk kulturhistorie og fodbold, dannet, vidende samt folkelig.

Sådan beskrives Niels Højberg, den 51-årige direktør for Fyns Amt der nu er udpeget som den overordnede, administrative tovholder i den ny syddanske region, som fra 1. januar 2007 træder i stedet for de tre syd- og sønderjyske samt det fynske amt.

HERMED SYNES den fynske amtsdirektør at være kørt i stilling til den endelig post som direktør for den syddanske region, der får hjemsted i Vejle.

Afgørelsen træffes imidlertid først, når de ny regionsråd er valgt til efteråret, og hermed er der tale om en overgangsstilling, der skal forberede, at den ny region kan fungere fra starten.

OM NOGEN skulle Niels Højberg være den rigtige mand til posten. På den fynske amtsgård er der således ingen slinger i valsen, når talen falder på manden, der for nu snart tre år siden efterfulgte den legendariske Max Rasmussen på posten som amtets øverste embedsmand.

Han beskrives som noget nær den perfekte embedsmand, der udstråler en naturlig autoritet uden at hæve stemmen, en mand der kender sit værd og som bestemt godt kan være både barsk og kontant, når det kræves. Men for det meste behøver han blot at sige tingene med et afvæbnende smil, og således er det yderst sjældent, man oplever ham i konfrontationer.

HAN ER født i Silkeborg og uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet, hvorfra han også har en bifagseksamen i filosofi. Herudover har han en mastergrad i samfundsvidenskab fra universitetet i Glasgow.

Han ville egentlig have været forsker eller underviser, men da han fandt forskningen for kedelig, endte han i stedet i det kommunale- og amtskommunale system som en embedsmand, der bedre end så mange andre behersker den kunst at hindre, at de politikere, hvis interesser han varetager, undgår at dumme sig.

NIELS HØJBERG er nemlig en af dem der tænker, før han taler. Men når han åbner munden, har ordene vægt, og selv om stilen kan være ganske kontant er den også uhøjtidelig og afslappet.

Han kom til Fyn efter fire år som amtsdirektør i Viborg, og det hedder sig, at han har fungeret endog særdeles godt med sin politiske chef, den konservative amtsborgmester Jan Boye.

I hvert fald er der ingen tvivl om, at kemien har passet, og måske har det sammenhæng med, at de begge forstår kunsten at blæse i en fløjte på en håndboldbane.

At amtsborgmesteren som håndbolddommer har bragt det ikke så lidt videre end amtsdirektøren, er en anden side af sagen.

Tidligere i karrieren har Højberg været fuldmægtig i Finansministeriet og kommunaldirektør i Ringkøbing.

I dag er han bosat i Svendborg og gift med udviklingssygeplejerske Christel Bech Højberg. I fritiden holder han af at læse historie, og han ser meget gerne både fodbold og håndbold live.

NU ER han altså kørt i stilling til et nyt karrierespring, efter at han de seneste tre år har sat sit betydelige præg på den fortsatte modernisering af Fyns Amt. Og det skulle ligne ham dårligt, hvis han ikke ser frem til en ny udfordring inden for administrationen af det ny stykke offentlige Danmark, der opstår med strukturreformens gennemførelse.

Måske havde han helst set, at amterne var blevet bevaret, men når det nu skal være, at det kommunale Danmarkskort skal forandres, er Niels Højberg også parat til den opgave.
Niels Højberg
51 år. Født i Silkeborg.

Uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet, hvorfra han tillige har bifagseksamen i filosofi.

Herudover har han en mastergrad i samfundsvidenskab fra universitetet i Glasgow.

Har været amtsdirektør på Fyn i snart tre år og er bosiddende i Svendborg.

Tovholder for regionen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce