Tour-stemmen er gået tilbage til pigtråden

Jørn Mader og Jørgen Leth ser stadig noget til hinanden, her mange år efter Tour de France-makkerparret. Foto: Jeppe Michael Jensen

Tour-stemmen er gået tilbage til pigtråden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jørn Mader er bedst kendt som cykelkommentator. Men i dag bruger han det meste af tiden på at spille musik i odenseanske Spacemakers og skrive. 9. juni fylder han 70 år.

- Virenque kører. Aldag står stille. Han står stille som et grantræ i Harzen.

Det er magiske Tour de France-øjeblikke som disse, som journalist og forfatter Jørn Mader nok er mest kendt for.

Og dem leverede han stribevis af som en del af en populær kommentatorduo med Jørgen Leth.

De to førte i mange år danskerne sikkert gennem det franske sommerlandskab og var med til at gøre Tour de France stort i Danmark.

Fredag den 9. juni fylder han 70 år. Og selv om han ikke længere er en del af TV2-holdet, kan han ikke slippe verdens største cykelløb.

Faktisk er han stort set til stede i Frankrig hvert år, når Tour-feltet træder de sidste kilometer på Champs-Élysées.

- Det er selvfølgelig anderledes at se på end at arbejde med. Man tager jo nærmest hvert et tråd sammen med dem, når man kommenterer, siger Jørn Mader, der fortsat har tæt kontakt til Leth.

 

Det er imidlertid ikke kun cyklingen, der fylder i Jørn Maders liv. I 2015 vendte han tilbage til pigtrådsorkestret Spacemakers, som han startede med Jørn Bonnesen tilbage i 1963.

Der er masser at se til for bandet. Et kig i Spacemakers' kalender viser, at der både er planlagt koncerter og studieoptagelser i år.

- Det er først og fremmest sjovt. Man slipper aldrig af med at spille, når man har gjort det hele sit liv, siger Jørn Mader.

Han har også spillet med sangeren Sebastian og bidraget til album som "Hodja fra Pjort" og "Skatteøen" samt med Lasse Helner i duoen Moondust.

Sebastian og Mader har kendt hinanden i mere end 40 år. I øjeblikket arbejder Mader på en biografi om den folkekære musiker, men derudover er det mest i novellegenren, at Jørn Mader gør sig.

Forfatteren nyder livet ved sit hus, der ligger ud til vandet i fødebyen Svendborg.

Og "så kan man komme til Odense på et kvarter med motorvejen", som han siger.

Efter sit farvel til TV2 fik Jørn Mader flere blodpropper i hjernen, men nu er helbredet godt, understreger han.

- Mit liv er fint og afslappet, og jeg elsker at være på Sydfyn, lyder det fra Mader. (ritzau/Bo)

Jørn Mader
Født den 9. juni 1947 i Svendborg.Opvokset i Odense, hvor han spillede fodbold i først B1909, senere skiftede talentfulde Mader til B1913, hvor Jørn Bonnesen spillede.Uddannet journalist og har arbejdet for Fyens Stiftstidende, Politiken, DR og TV2.

Fra 1989 til 2003 var han sammen med Jørgen Leth tilknyttet TV2 Sporten som kommentator af cykelløbet Tour de France.Musikalsk har han slået sine folder bl.a. med Spacemakers, Les Amis, The Rebels, The Teenbeats, Peter Belli, Lasse Helner og Sebastian.

Tour-stemmen er gået tilbage til pigtråden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce