Topdiplomaten træder tilbage

Udenrigsministeriets direktør, Ulrik Federspiel har været »ankermand« på den ny struktur, som han nu overlader til en anden at føre ud i livet.
Foto: Jens Dige/POLFOTO/Arkiv

Topdiplomaten træder tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udenrigs- ministeriets direktør, Ulrik Federspiel, stopper i forbindelse med en ny struktur i ministeriet

København: Udenrigsministeriets direktør, Ulrik Federspiel, meddelte i går, at han træder tilbage efter 37 år i ministeriets tjeneste.

Den 65-årige topdiplomat, der med udenrigsminister Per Stig Møllers (K) ord har været »ankermand« på Udenrigsministeriets nye struktur, der blev offentliggjort i går, stopper den 1. april.

Hans stilling blev opslået allerede i går, og en afløser skal findes i løbet af de kommende 14 dage.

Ros fra Per Stig

Federspiel går, som han selv formulerer det, »på pension fra udenrigstjenesten« den 1. april for at »se, om der er en verden uden for« ministeriet.

Hvad han skal lave »derude«, vil han ikke afsløre.

Men han fik et godt skudsmål med af Per Stig Møller, der selv hentede Federspiel tilbage til topposten i Udenrigsministeriet fra posten som ambassadør i Washington i 2005.

- Ulrik har gjort et fremragende arbejde. Jeg kaldte på ham fra Washington, og han kom beredvilligt tilbage. Jeg vil godt takke Ulrik for den indsats, han har gjort, med at modernisere ministeriet nu for anden gang. Han har skabt den fornyelse, der betyder, at ministeriet er styrket i det 21. århundrede, sagde udenrigsministeren.

Federspiel har haft en strålende karriere i ministeriet, siden han som ung cand.scient.pol. blev ansat i 1971. Han havde udeposter ved ambassaderne i London og Washington, inden han i 1991 blev udnævnt til direktør i Udenrigsministeriet for første gang i 1991 af daværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V).

Syndebuk hos Nyrup

Den post beklædte han, indtil han blev udpeget som departementschef i Statsministeriet i 1993, da regeringen Poul Nyrup Rasmussen tiltrådte.

Nogle år senere, i efteråret 1996, blev han dog gjort til syndebuk i polemikken omkring den britisk-indiske forfatter Salman Rushdies besøg i Danmark. Besøget blev af regeringens sikkerhedsudvalg først aflyst en måneds tid før, at det skulle afvikles. Siden blev det alligevel gennemført i november 1996.

Der er aldrig blevet kastet fuldt lys over begivenhedsforløbet, men mange kommentatorer hældte dengang til, at Poul Nyrup Rasmussen selv havde ansvaret, og at Federspiel blev gjort til syndebuk. Han fratrådte statsministeriet i november 1996 og fik tildelt den ikke særligt højprofilerede post som ambassadør i Dublin i 1997.

I maj 2000 kom Federspiel tilbage til en central post i den danske udenrigstjeneste, da han blev udnævnt til ambassadør i Washington, hvor han var, indtil Per Stig Møller hentede ham hjem til Danmark igen i 2005.

/ritzau/

Topdiplomaten træder tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce