Tilbage på Borgen

Forskerparken Milj¯Forum Fyns Ârsm¯de med Steen Gade

Tilbage på Borgen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

60 ÅR: Steen Gade forlod SFs folketingsgruppe i protest mod partiets nej til Amsterdamtraktaten. Nu siger SF ja, og Steen Gade er nu en glad SFer

VEDVALGET i februar kom Steen Gade til alles overraskelse ind i Folketinget igen. Efter seks års frivilligt ophold ude i "den virkelige verden", besluttede han kort før valget, at han ville tilbage til Christiansborg.

Skive-kredsen stod klar, men selvom Steen Gade på forhånd var et kendt ansigt, så forventede de færreste, at Viborg Amt ville kaste et mandat af sig til SF. Men Steen Gade, der i dag fylder 60 år, overraskede alle.

DETERI meget høj grad SFs forhold til EU - og hans egne stålsatte holdninger til spørgsmålet - der har dikteret Steen Gades politiske karriere.

I 1998 opgav han sine tillidsposter i SF, fordi partiet anbefalede danskerne at stemme nej til Amsterdam-traktaten. I 1999 forlod han af samme grund Folketinget og blev i stedet hyret som direktør for Miljøstyrelsen under daværende miljøminister Svend Auken.

Da SFs medlemmer ved en urafstemning i december sidste år valgte at sige ja til EUs forfatningstraktat, så var vejen imidlertid banet for Steen Gades comeback til Folketinget.

- Jeg ville ikke sidde i en gruppe, hvor hovedlinjen var at stemme nej til forfatningen, har han sagt.

ATHANnetop kommer ind folketingsgruppen nu, hvor Holger K. Nielsen forlader formandsposten i SF, har intet med hinanden at gøre.

For selvom Holger slog Steen ved et formandsvalg for 14 år siden, så har deres forhold ikke været præget at fjendskab eller det, der ligner. Tværtimod, har Steen Gade udtrykt stor respekt for sin banemands måde at lede partiet, og han har endog spekuleret højlydt på, om det mon ville være gået lige så godt, hvis han selv havde vundet posten.

- Jeg tror sådan set, det kan være rigtigt, når nogle siger til mig, at partiet ikke ville have kunnet holde sammen, har han sagt.

STEENGADE blev født i Troldhede i Vestjylland og uddannet som skolelærer.

Han har siddet i Folketinget fra 1981-1999.

Privat er han gift med SFs landssekretær, Turid Leirvoll.

Han var medstifter af det EU-positive debatforum Nyt Europa, og han udsendte sidste år bogen "Gades Europa".

Reception på Christiansborg den 13. april.

Foto: Birgitte Carol Heiberg
Steen gade
Født 9. april 1945, student fra Thisted Gymnasium og lærer fra Herning Seminarium.

Konsulent for Socialistisk Folkeoplysningsforbund 1979-1981, formand 1982-1989.

Medlem af Folketinget for Socialistisk Folkeparti 1981-1999. Direktør for Miljøstyrelsen fra 1999-2003.

Medstifter af Nyt Europa 1998.

Tilbage på Borgen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce