Temperament og engagement


Temperament og engagement

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

50 år: Han har bevaret sit temperament og engagement, Peter Gæmelke, der siden midten af 90'erne har været præsident for Landbrugsraadet og Dansk Landbrug

PETERGÆMELKE udstråler energi og gå-på-mod. Selv om hans temperament til tider er kogt over, og det for en kort stund er gået ud over kolleger og ansatte i Landbrugsraadet, betvivler ingen Gæmelkes faglige dygtighed.

Heller ikke hans store gennemslagskraft i medierne, på Christiansborg og i landbrugets organisationer sættes der spørgsmålstegn ved.

Peter Gæmelke er på én gang en både ligefrem, charmerende og underholdende mand, der forstår at begå sig i alle kredse. Og så har han kvindetække.

Peter Gæmelke er et glimrende eksempel på en moderne organisationsmand, som landbruget vel mere end andre erhverv har haft ualmindelig god brug for. Især i tider, hvor medierne ofte har kritiseret landbruget for alt fra manglende dyrevelfærd til forurening. Det kommer i høj grad landbruget til gode, at Peter Gæmelke med det lidt drengede og rødmossede udseende har skærmtække.

TILBAGEI 1991 trådte han ind på den landbrugspolitiske scene, da han blev valgt som viceformand for De Danske Landboforeninger. Da Peter Gæmelke afløste den firkantede og mere gammeldags organisationsmand, H.O.A. Kjeldsen, som formand i 1995, fik landbruget en topfigur, der målrettet har arbejdet for en modernisering af landbrugsorganisationerne og for at skabe troværdighed om landbruget.

Peter Gæmelkes åbne og imødekommende stil over for resten af samfundet har været en gevinst for erhvervet. Det må selv hans argeste modstandere erkende. Brådne kar i landbruget får en tur af Gæmelkes pisk, hvis han finder det nødvendigt. For landbruget er indstillet på at behandle dyrene ordentligt og få styr på forureningen, ifølge ham.

LANGTHEN ad vejen har han haft synlig succes med den åbne stil. Men filmen knækkede, og Peter Gæmelke fik undtagelsesvis tæsk i medierne, da han for nogle måneder siden prøvede at forklare sin holdning til overproduktion. Bl.a. hos landets største svinebaron. Gæmelke tabte fuldstændig den sag på gulvet, da han både prøvede at tage afstand fra overproduktionen og ville forklare, at straffen for det skulle stå i et fornuftigt forhold til forseelsen. Folk stod tilbage med et indtryk af, at Gæmelke forsvarede overproduktionen, hvilken ikke var hensigten.

PETERGÆMELKE har også markeret sig som talsmand for fusioner i landbrugets organisationer og i andelsselskaberne. Det hele begyndte med Tolvmandsforeningerne, storlandmændenes forening, der blev fusioneret med Landboforeningerne. I 2002/03 kom den opsigtsvækkende fusion mellem Landboforeningerne og Dansk Familielandbrug, som ingen blot få år før havde troet var mulig.

Peter Gæmelke vil gå over i landbrugshistorien som manden, der under et eksportfremstød i Kina i april 2002 sammen med de mindre landmænds formand, Peter Thomsen, overraskende foreslog at samle de to organisationer.

Bagefter var det naturligt, at Gæmelke blev formand for den samlede organisation, Dansk Landbrug.

GÆMELKEOPTRÅDTE

også som mægleren, der fik KløverMælk og MD Foods til at slå pjalterne sammen i slutningen af 1990'erne efter en udmarvende mælkekrig, der nær havde kvalt KløverMælk.

Internationalt har Peter Gæmelke siden 2003 været formand for EU's landboorganisationer, COPA, ligesom han er Danmarks repræsentant i den europæiske fødevareautoritet. Præsidenten for Landbrugsraadet er bl.a. medlem af bestyrelsen for KIRKBI A/S, avisen Jydske-Vestkysten og medlem af Det Økonomiske Råd.

PRÆSIDENTENFOR

Landbrugsraadet bor på Røjgård ved Vejen og driver 350 hektar landbrug, bl.a. med produktion af slagtesvin.

Peter Gæmelke er gift med Tove Lykke Gæmelke, der er erhvervs- og turistchef i Vejen. Sammen har de to børn, Anne og Hans Christian, der står til at overtage gården.

Privatmennesket Gæmelke nyder et spil kort i gode venners lag. Når kalenderen levner tid, kan han lide at svinge golfkøllen og at gå på jagt.

Peter Gæmelke har reception på Vejen Kongres Hotel, Askovvej 50, i dag kl. 13.30-16.30.

Temperament og engagement

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce