Talent for comedy

Eneste kvinde om bord - her er Marie Østerbye omgivet af sine mandlige kolleger fra "Gintbjergs Store Aften."

Talent for comedy

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TV-INTERVIEW: Det rører ikke Marie Østerbye at være eneste kvinde blandt garvede mandlige komikere. Hun kan netop nu opleves som sjov dame i "Gintbergs Store Aften" på TV2 Zulu

I et hus et stykke udenfor Horsens kan man næsten være sikker på, at tv'et hver aften lidt efter 22 er stillet ind på TV2 Zulu og "Gintbergs Store Aften".

Husets beboere sidder trofast foran fjernsynet så ofte det kan lade sig gøre, for deres datter er nemlig med i programmet. Marie Østerbye er eneste kvinde på skærmen blandt veletablerede komikere som Jan Gintberg og Jakob Tingleff, der hver aften leverer comedy-show over dagens begivenheder.

Marie Østerbye selv er et forholdsvist ubeskrevet blad indenfor comedy, men hverken hendes umiddelbare mangel på erfaring eller det faktum, at hun er kvinde, generer den 30-årige Marie Østerbye.

- Det er fint. Der er ikke noget, hverken jeg eller mine kolleger tænker over i det daglige arbejde. Det er ikke fra miljøet, reaktionerne kommer, de kommer faktisk udefra. Der er nok mere fokus på, om jeg nu også er sjov, fordi jeg er en kvinde. På den måde er det måske nemmere at gemme sig i mængden når man er mand, for folk er vant til at se så mange fyre indenfor comedy, mener Marie Østerbye.

Og hun kommer da heller ikke med den blåstempling fra stand-up scenen, som ellers har banet vejen for de fleste komikere på tv. Derimod er Marie Østerbye uddannet cand.mag. i dramaturgi, og adskiller sig dermed en hel del fra sine kolleger.

Tænder på comedy

Hun fandt sin vej ind på comedy-scenen gennem en manuskript-konkurrence, hvor målet var at skabe en komedieserie. Marie Østerbye, der på det tidspunkt boede i Århus, blev fyr og flamme, da hun hørte om projektet. Det endte også med, at hun blive udvalgt sammen med en halv snes andre.

- Jeg skrev meget i forvejen og havde også fiflet med nogle kortfilm. Men det, jeg skrev, var primært sjovt, og jeg fandt ud af, at jeg havde talent for at skrive skægt. Det ligger åbenbart til mig at arbejde med comedy. Det er også meget processen i det, der tænder mig. Det er skønt at arbejde med et hold af folk, der løfter i flok, joker og har det sjovt, i modsætning til at arbejde alene på et filmmanuskript i længere tid. Så det sociale tæller helt klart også, forklarer Marie Østerbye.

Hendes manuskript til komedieserien endte godt nok hos DR, men blev aldrig til noget. Men det var nok til, at hun havde fået foden indenfor.

Efternøler med succes

Marie Østerbye er vokset op langt ude på landet udenfor Horsens. Hendes far var speciallæge og hendes mor underviste i fransk og italiensk.

Marie Østerbye er efternøler, så hendes to storesøstre gad ikke underholde lillesøster.

- Jeg kedede mig nok ret meget og læste en masse bøger og så tv. En gang i mellem legede jeg med nogle børn fra de andre gårde, byggede halmhuler og klatrede i træer. Mine søstre gad jo ikke, så det var sådan noget med at banke på døren for at høre, hvad de lavede, og så sagde de "gå". Der var ikke så meget andet at lave medmindre man ville køre markræs, husker Marie Østerbye med et grin.

Skal hun selv komme med den lommepsykologiske forklaring på de ting, hun laver i dag, så kommer netop rollen som efternøler ind i billedet.

- Den populære forklaring er jo, at efternølere gerne vil underholde og få opmærksomhed ved at være sjove. Og hvis man hopper med på den, så passer det jo meget godt på mig, erkender Marie Østerbye. Men faktisk ville hun slet ikke være skuespiller. Hun ville hellere skrive og instruere, og være den, der bestemmer, som hun selv udtrykker det.

- Det er ikke noget, jeg har stræbt efter, jeg ville bare gerne leve af at skrive, og det vil jeg stadig gerne. Jeg synes, det er fantastisk, at man kan leve af det, der popper ud af ens hoved, men jeg har fundet ud af, at det andet faktisk også er ret skægt, indrømmer hun.

Talent for comedy

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce