Sygeplejerskernes

Billedtekst:Også ungdommen var mødt op for at tage afsked med sognepræsten. Her er det Sille og bagved venter Nadja.
Foto: DRESLING JENS/POLFOTO

Sygeplejerskernes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

jernlady takker afPortræt

Den 55-årige Connie Kruckow siger farvel efter ni år som markant formand for Dansk Sygeplejeråd

Efter ni år som førstedame i Dansk Sygeplejeråd, trækker Connie Kruckow sig nu for at prøve nye udfordringer.

Hun vil blive husket som en jernlady, der overlevede anklager om pamperi og enevælde og nægtede at bøje sig, selvom millionerne fossede ud af strejkekasserne under sidste års strejke.

Selv er hun ikke bleg for at erkende, at hun har kørt organisationen og forhandlingerne om sygeplejerskernes løn med en fast hånd.

- Jernlady er et typisk udtryk, der bliver hæftet på mig, og det har jeg det helt fredeligt med. Hvis kvinder står fast er de stejle, men hvis mænd står fast er de handlekraftige. Sådan er det, siger Connie Kruckow til Ritzau.

Da hun i år 2000 erobrede formandsposten ved en kampafstemning, var den direkte årsag, at hendes forgænger, Jette Søe, ikke formåede at skaffe bedre løn til sygeplejerskerne.

Måske derfor veg Connie Kruckow ikke en tomme fra kravet om 15 procent mere i løn, da den 60 dage lange storkonflikt rasede sidste år. Resultatet blev 13,3 procent mere i løn og løfte om en lønkommission.

Et resultat hun selv fremhæver som hendes vigtigste, mens flere forskere sætter alvorligt spørgsmålstegn ved, om de tømte strejkekasser var prisen værd.

På de indre linjer i Dansk Sygeplejeråd har Kruckow ry for at være lynende intelligent, charmerende, men til tider også brutal. I sine første år skaffede hun sig af med en lang række medarbejdere heriblandt to ud af de tre medlemmer af direktionen. Samtidig blev portrætter med billeder af tidligere formænd for Dansk Sygeplejeråd pillet ned.

Ud ad til fik hun organisationen til at fremstå som en mere markant aktør, og det blev understreget tidligere på året, da fagbladet Dagens Medicin kårede hende til en af de mest magtfulde personer i det danske sundhedsvæsen kun overgået af den daværende statsminister og finansminister samt regionernes formand Bent Hansen, Viborg.

Målingen kom trods flere pamperanklager mod Connie Kruckow, der blandt andet blev angrebet for sin formandsløn på 1,5 millioner kroner om året, der selv blandt fagbosserne ligger i den højere ende.

Også beslutningen i 2005 om at bygge et nyt domicil på en særdeles eksklusiv adresse tæt ved Amalienborg, vakte kritik. Byggeriet løb op i 440 millioner kroner og inkluderede blandt andet en lejlighed med havudsigt til Connie Kruckow, selv om hun bor i Hillerød, kun 35 kilometer fra København.

Men Kruckow ser ikke tilbage og fortryder.

- Jeg samler ikke på den slags eksempler. Det kommer man sjældent langt med. Når man stikker næsen frem - og det har jeg altid gjort - så får man også nogen over den. Men man skal ikke være bange for at træffe beslutninger, som kan opfattes som kontroversielle af andre. For så er du bange for at miste magten, og så har du i realiteten allerede mistet den, siger hun.

Sidste arbejdsdag bliver den 31. maj. Derefter holder hun fri på ubestemt tid for at finde ud af, hvad hun så skal lave.

- Jeg har ikke lagt mig fast på noget, men min datter har foreslået, at jeg åbner et loppemarked, lyder det grinende fra den snart forhenværende formand for sygeplejerskerne.
Af Jørgen Kjærsgaard

Sygeplejerskernes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce