Svendborgs hyggeligste boheme


Svendborgs hyggeligste boheme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

65 ÅR: Livsnyderen og bohemen Hans Flemming Kragh - Gogge - elsker sit eneboerliv

- KVINDER er vidunderlige. Derfor er jeg ikke mere gift...

- Jeg elsker at komme hjem til et tomt hus, for jeg befinder mig fortræffeligt i selskab med mig selv. Jeg kan sagtens få en søndag til at gå med smånusserier, musik og bøger...

Sagt ved 60 års-dagen for fem år siden af Svendborgs hyggeligste boheme: Hans Flemming Kragh, "Gogge" kaldet, pensioneret lektor, tv-anmelder, sprogrøgter, livsnyder og asket - altsammen og mere til på én og samme gang.

Eneboer-tilværelsen i Skovsbostrand med udsigt til både Brecht-hus og Svendborgsund er ikke af ældre dato. Faktisk har han nået at dele både udsigt og hverdag, bord og seng med to hustruer - dog på skift! - og det er der bl.a. kommet tre kvikke børn ud af: Thomas på 38, Sille på 34 og Anne Sofie på 32 år. I dag har de alle forladt ham, konerne efter "gensidig aftale", børnene for at finde deres egne ben i tilværelsen, alle i København, hvor Anne Sofie soler sig i lyset fra bestseller-placeringen af sin bog om statsminister Fogh, Sille på udflugt til Australien og Thomas med stationær hovedstads-adresse.

INGEN AF DEM nåede derfor personligt at gratulere deres farverige far på 65-års dagen i går, hvor han gjorde en lille undtagelse fra hverdagens eneboer-tilværelse: Indbød godt en snes venner til lukket hygge-komsammen, ikke i "hulen" i Skovsbostrand, overraskende nok heller ikke på stamværtshuse i Svendborgs øvre gågadenet, ej heller - som det forlød - på "Svendborgsund" ved havnen men på "Ærøsund" i Frederiksgade.

Og her var det så, den snævre vennekreds i nogle alt andet end tørre klokketimer hyldede "Gogge" med sjove gaver og vanlig sans for intim-raffineret humor, ironi, selvironi og muntre livsfilosofier.

Fra kollega-kredsen kom både Niels Krohn og Steen Klausen, fra bladhuset i Sct. Nicolajgade bl.a. chefredaktør Ole C. Jørgensen, redaktør Ole Kølster, Hans Jensen og fru Marianne, fra det sociale lag endvidere harmonika-virtousen Villy Skrot og radiomanden Henning Hansen, og såmænd om ikke også Drejø var repræsenteret: Søstrene Sanne Blay og Beth Larsen vovede turen over bølgen for at være blandt sande venner.

FØDSELAREN, der er kaldt både forfængelig, mandschauvinistisk, provokerende og selvoptaget, men også gnistrende vittig, selvironisk, indsigtsfuld og samfundskritisk, fik ved et "lukket hus"-arrangement et afslappet pusterum i et travlt otium - min indgang til pensionisttilværelsen, som han sagde.

I dag sidder han igen fordybet i litterære klassikere, som han gennem 30 år glimrende har levendegjort for tusinder af elever på Svendborg Gymnasium - hvis han da ikke har travlt med endnu en tv-anmeldelse til Ekstra Bladet. Her er det foreløbig blevet til omkring 1500 anmeldelser, tit i et sprog, der til fulde lever op til avisens ønske om hellere at turde end at tie.

- Hvorfor kaldes du "Gogge"? ville en gæst vide.

- Min fem år ældre bror Karsten syntes, jeg som baby var en "sød, lille dukke". En dukke kaldte han af ukendte årsager "go-go", og da sproget har det med at forvandle sig, blev det med tiden til "Gogge", grinede fødselaren.

Svendborgs hyggeligste boheme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce