Svanesangen

Vincens Steensen-Leth får nu føjet sit ane-portræt til rækken af afdøde slægtninge på Steensgård. Han døde torsdag.
Foto: Michael Bager

Svanesangen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kammerherre og hofjhægermester Vincens Steensen-Leth, Langeland, er død, 72 år

Nekrolog

Af Iben Friis Jensen Foto: Michael Bager

n LANGELAND: Kammerherre og hofjægermester Vincens Steensen-Leth, Steensgård ved Lohals, er død efter kort tids sygdom. Han blev 72 år.

Med hans død har ikke bare Langeland, men hele Danmark mistet en kulturpersonlighed... en ihærdig forkæmper for det sublime.

Men heldigvis har han selv sørget for, at musikkens æra på Langeland ikke slutter.

For få år siden inddrog han sin datter Charlotte og hendes mand Thomas Bernt Henriksen som aktive medarrangører af de berømte sommerkoncerter i Stoense Kirke, ligesom hans hustru Bodil Steensen-Leth med romanen »Fem år i Berlin«, der udkom i efteråret, med Vincens Steensen-Leths billigelse fik afrundet et kapitel i Steensen-Leth-sagaen ved at beskrive sin svigerfars fortjeneste i den diplomatiske del af 2. Verdenskrig.

Verdensstjerner i landsbykirken

Vincens Steensen-Leth nåede i over tredive år at arrangere sommerkoncerter i de nordlangelandske kirke - primært Stoense.

Musikkens verdensstjerner fik udpeget Langeland på globussen og tog gerne rejsen til en lille landsbykirke for at give en eksklusiv koncert.

Steensen-Leth magtede at skabe et netværk af ekstraordinære kunstnere, der var glade for at kunne give deres bidrag til at opretholde et kulturens fristed - med et gammeldags touch af stil og klasse, når musikere, komponister, billedkunstnere og forfattere efter koncerterne kunne samlet under lysekronernes levende lys i spisestuen på Steensgaard.

Steensen-Leth opnåede derimod ikke at se de smukke røde avlsbygninger på Steensgård blive omdannet til en dansk pendant til den engelske Glyndebourne-opera, der også ligger langt ude på landet.

Synd for langelænderne og kongeriget

Ikke alle politikere havde samme visioner som han - ligesom det heller ikke lykkedes ham at få den langelandske befolkning overbevist om, at en opera-scene kunne fremtidssikre øen.

- Synd for langelænderne og kongeriget, konstaterede han selv - men uden bitterhed. For hans motto var, at ingenting kan tages for givet.

Vincens Steensen-Leth overtog i 1964 forpagtningen af Steensgaard og flyttede sammen med hustruen ind i den statelige hovedbygning i 1979.

Her boede parret indtil for et par år siden, da de overlod bygningen til næste generation, Charlotte og hendes mand Thomas samt børnene Carl Frederik og Arendse, mens de selv rykkede hundrede meter væk og ind i forpagterboligen.

Vincens Steensen-Leth efterlader hustruen Bodil Steensen-Leth, datteren Charlotte og sønnen Henning, svigersønnen Thomas og børnebørnene Carl Frederik og Arendse.

Han vil blive savnet af familie og venner, der bl.a. også tæller regentparret.

Men selv var han afklaret over for livet og døden. Som hans sagde: På min gravsten skal der stå: »Han har ingenting til gode«.

Svanesangen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce