Svært at stoppe Afrikas ukuelige optimist

CHRISTIAN BALSLEV-OLESEN fylder 70. Foto: JACOB LANGVAD NILSSON/SCANPIX NORDFOTO

Svært at stoppe Afrikas ukuelige optimist

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der har stået Afrika og Mellemøsten på postkassen hos tidligere FN-chef og generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Christian Balslev-Olesen i en stor del af livet.

Når han lørdag den 20. maj fylder 70 år, er postnummeret 4320 Lejre, og tiden som omkringfarende nødhjælpsikon er vekslet til et liv som pensionist.

Christian Balslev-Olesens farvel til arbejdsmarkedet skal dog tages med et gran salt, for han har fortsat konsulentopgaver og turnerer med foredrag om sin store passion for det afrikanske kontinent.

- Og så arbejder min kone og jeg med at få en virksomhed op at køre, der bringer kultur og kunst hjem for at fortælle danskerne noget om en anden virkelighed fra Afrika, siger han.

Netop bestræbelserne på at få Mellemøsten og Afrika til at fremstå i et andet lys end "folk med fluer i øjnene" har været et af omdrejningspunkterne for hans virke.

Både som generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp gennem 10 år, som chef for Unicefs programmer i Eritrea og Somalia og som direktør for Det Danske Hus i Ramallah i Palæstina har han været opsat på at dyrke og støtte de mange gode initiativer fra lokalbefolkningerne selv.

Derfor ser han også med skepsis på regeringens nye kurs for udviklingsbistanden, der i stigende grad fokuserer på, hvad Danmark kan få ud af udviklingskronerne i form af færre flygtninge og erhvervsfordele for danske virksomheder.

- På den måde er der risiko for, at vi mister forståelsen for de dynamikker, der rent faktisk er i de lande, fordi vi kommer rejsende med vores danske interesser, siger han.

Christian Balslev-Olesens fascination af Afrika kommer også til at spille ind i fejringen af 70-års-dagen, som han markerer sammen med sin hustru, Birgitte, der ligeledes er blevet 70.

Her vil familie og venner som en del af festen nemlig blive udsat for dokumentarfilmen "Democrats" om processen med at lave en ny forfatning i Zimbabwe.

Parret arbejdede i 1980'erne i Zimbabwe med støtte til ofrene for apartheid, og Balslev-Olesen afsluttede sidste år sin karriere i Folkekirkens Nødhjælp som landechef i Zimbabwe. (ritzau)

Svært at stoppe Afrikas ukuelige optimist

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce