Søndag den 2. april fylder countrylegenden Emmylou Harris 70 år.

Der er næsten ikke et grimt ord at læse om sangerinden Emmylou Harris, for hendes karriere har været en stabil opadgående kurve lige fra hendes gennembrud med albummet "Pieces of the Sky" fra 1975 og til det seneste album "Hard Bargain" fra 2011.Emmylou Harris blev født ind i en militærfamilie, hvor musikken ikke flød i blodet hos forældrene. Alligevel modtog sangerinden et legat til at studere drama og musik på universitet, hvor hun for alvor begyndte at lære at spille guitar.

Derfor forlod hun universitetet i North Carolina for at flytte til New York i håb om at få en karriere inden for musikken.

Karrieren var da også lige inden for rækkevidde, da hun i 1969 udgav sit første album. Desværre gik pladeselskabet konkurs og ægteskabet med musikeren Tom Slocum forliste også.

Efter nogle år fandt hun endelig musikalsk fodfæste sammen med produceren Brian Ahern. Med ham skabte hun "Pieces of the Sky", der endte med at blive det dyreste countryalbum, der var blevet produceret på daværende tidspunkt.

Derefter gik det én vej. Hun vandt sin første Grammy i 1976 for sit andet album "Elite Hotel". Samme år var hun med på album af både Bob Dylan og Neil Young.

Det er blevet til over 23 album og adskillige singler fra Emmylou Harris' side. Så det er ikke uden grund, at hun bliver kaldt for en af de helt store stemmer inden for countrymusikken.

Også fordi hun samtidig har leget med genrer som folk og bluegrass.

I 1990'erne begyndte Emmylou Harris for alvor at bruge sin stemme på at promovere feminisme i musikbilledet.

Siden 1999 har hun desuden været med til at arrangere en årlig turné med titlen "Koncerter for en verden fri for landminer", ligesom hun er et aktivt medlem af dyrerettighedsorganisationen Peta.

Emmylou Harris har været gift tre gange og har døtrene Hallie og Meghan fra henholdsvis sit første og andet ægteskab. (ritzau)