Stor kunst ud på nettet


Stor kunst ud på nettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KUNSTNERLIV: Billedhugger Harvey Martin er kendt for sine store skulpturer. Et af dem er sat til salg på internetauktion til fordel for nødhjælp til Asien

BILLEDHUGGEREN Harvey Martin havde nær fået kaffen galt i halsen, da han opdagede, at Nyborg Kommune bød på hans skulp- tur, "Kærlighed", på www.lauritz.com, som han havde doneret til fordel for katastrofen i Asien.

På den ene side er han da glad for kommunens interesse, men han er også vred.

Vred, fordi Nyborg kommune for kort tid siden har sagt nej til at købe en anden af hans skulpturer, "Den med fisken", der i årevis har været udlånt til kommunen. Begrundelsen var, at kommunekassen ikke havde penge til kunst.

Nu er den store kunstner - han er tæt på de 190 cm - gået i tænkeboks, for som det redelige menneske han er, bryder han sig bestemt ikke om at blive ført rundt i manegen, ej heller at blive trådt på.

HARVEY MARTIN er født i Middelfart, men har boet i Odense det meste af sit 62-årige liv.

Han er oprindelig uddannet kleinsmed, men tog sideløbende en uddannelse som billedhugger på Det Fynske Kunstakademi. Det var i 1970.

Han slog hurtigt igennem med sine store stålskulpturer i først laksefarvet, så lilla, røde, gule og hvide farver. I dag er de fleste skulpturer rustrøde på grund af den specielle stållegering, corten stål, som Harvey Martin arbejder med.

I årenes løb er det blevet til mange udstillinger i ind- og udland, blandt andet i Holland, Berlin og i Norge, men også på Kunstnernes Efterårsudstilling, Charlottenborg, Kolding Kunstforening, Fyns Kunstmuseum og det daværende Galleri Flash, som han var medstifter af.

LIVET SOM billedhugger er hårdt, også for Harvey Martin, der altid har været nødt til at arbejde ved siden af.

I mange år var han for eksempel ansat i Odense Kommunale Ungdomsskole og på Badstuen, indtil han blev leder af fritidscentret Virkelyst.

I en periode prøvede han tillige kræfter som miljøarbejder i Korup, som pædagog i OUH's børnehave og som medarbejder i et medborgerhus i Nyborg.

For som han selv udtrykker det, har han ild i rumpen og hader stagnation. Der skal ske noget nyt.

I DE SIDSTE 22 år har Harvey Martin dog fået mere ro på og arbejdet som faglærer på det alternative skoleprojekt, der er tilknyttet hans værksted bag privatboligen på Faaborgvej i Odense.

Hver dag møder tre til seks unge, der har svært ved at begå sig i folkeskolen, op i værkstedet, hvor de lærer at svejse og arbejde med jern og stål, sideløbende med de får enkeltundervisning i kælderen af den tilknyttede lærer.

ARBEJDETmed de unge giver mange udfordringer og er for Harvey Martin en både menneskelig og økonomisk god ballast, som han kan bruge i sin kunst.

Som sidegevinst har han opdaget, at han faktisk producerer mere. I perioder måske lige rigeligt nok. Faktisk så meget, at han ikke har plads til at opbevare skulpturerne i værkstedet, indtil de bliver solgt.

I stedet udlånes og opstilles de rundt omkring på ledige pladser som i Nyborg, på Odense Eventyr Golf og institutionen Munkegården i Brenderup.

SELV OM han elsker at lave de store skulpturer, har Harvey Martin erkendt, at fremtiden ligger i mindre og gerne små skulpturer, som sælges på internetauktioner.

Allerede nu har Harvey Martin taget hul på de nye tider med egen hjemmeside og kunst, om ikke i miniformat, så dog i mindre målestok end hidtil.

Når han skal slappe af, sker det med en bog eller i samvær med familie og venner.

Og selv om hans interesse for billedkunst er stor, er det ikke ham, der kaster sig over det staffeli, han købte for flere år siden.

De andres kunst er meget bedre.

Stor kunst ud på nettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce