Stadig engageret i politik


Stadig engageret i politik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

100 ÅR: Som ung blev Haakon Nederland grebet af tankerne bag Retsforbundet, og det har ikke ændret sig
Interessen for politik og samfundsforhold er stadig i behold. Men Haakon Nederland slår fast, at han ikke bryder sig så meget om de nuværende partier. Lige fra de tidlige ungdomsår har han været tilhænger af de tanker, der ligger bag Retsforbundets partiprogram, og det politiske engagement ændrer sig ikke, selv om han nu er fyldt 100 år.

Det gjorde Haakon Nederland yderst venligt og alligevel med en lidt bestemt mineklart, inden han i hjemmet på Turkisvej i Odense-forstaden Tarup tog imod en lang række af gæster i anledning af fødselsdagen. En gang retsstatsmand, altid retsstatsmand.

Helt i tråd med den opfattelse var den allerførste gratulant efter den nærmeste familie en slags hilsen fra den mere aktive politiske indsats for efterhånden omkring et par generationer siden.

Hovedstaden

Dengang var den snedkeruddannede Haakon Nederland sammen med sin hustru dybt engageret i at arbejde for Retsforbundet i først og fremmest hovedstadsområdet. Således stod parret i nogle år bag udgivelsen af et 14-dages blad med titlen "Realitet".

Per Larsen var kommet fra Kolding for at hilse på Haakon Nederland. Hans forældre havde nemlig været med i kredsen om arbejdet med at udbrede Retsforbundets politiske budskab.

Lidt hjulpet på vej af ekstra oplysninger fik Haakon Nederland hukommelsen på gled. Han kunne godt huske Anna og Christian Larsen, selv om det efterhånden er et halvt hundrede år siden, at de kendte hinanden.

Fra Jylland

Haakon Nederland er fra Jylland, men han har tilbragt størstedelen af sit liv på Fyn og Sjælland. Han stammer fra Viby ved Århus, men i en alder af 15 år kom han til Tommerup sammen med sine forældre. Senere flyttede familien til Odense, hvor han blev uddannet snedker og derefter fortsatte med en uddannelse til bygningskonstruktør.

Fra midten af 1930'erne rejste han til Sjælland med bopæl i hovedstadsområdet. Her blev han gift med Herta i 1941. I1971 tog parret til Odense for at leve deres pensionisttilværelse tæt på datteren Karen Staunsgaard og svigersønnen Preben Staunsgaard, der bor lige i nabolaget. Familien består desuden af deres søn Søren Staunsgaard, hans kone Bettina Staunsgaard samt to oldebørn.

- Min far er altid glad og tilfreds, og de to drenge kan vist aldrig lave noget forkert i hans øjne, lød det med et smil fra Karen Staunsgaard, mens gæsterne myldrede ind for at tage plads i huset og den solbeskinnede have.

Lårbensbrud

Haakon Nederland har siden sin hustrus død i foråret klaret sig alene, og når det kniber, så tager han gerne et par dages ophold på det nærliggende plejecenter Solgården for at komme til kræfter igen.

Her kan han godt lide at være hos - som han siger - de søde piger, der passer godt på mig. Et lårbensbrud har dog gjort, at han har fået sværere ved at komme rundt. Tidligere kunne han klare sig med en stok inden døre.

- Vi har netop aftalt, at min far har det bedst med at komme på plejehjem i stedet for at bo alene. Det vil skabe større tryghed i hverdagen for ham, og han har det fint med at skulle flytte, kunne Karen Staunsgaard fortælle.

Stadig engageret i politik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce