Socialdemokratisk brobygger


Socialdemokratisk brobygger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odenseaneren Carsten Hansen, der siden foråret har været formand for partiets gruppe i Folketinget, fylder 50 år onsdag

Indtil midten af 1990'erne var han ganske ukendt i den store offentlighed. Det socialdemokratiske folketingsmedlem Carsten Hansen fra Odense passede sit job som varmemester og tog sig ellers af flere tillidshverv inden for partiet som for eksempel kredsformand i en af kommunens tre valgkredse.

Men så blev Carsten Hansen, der onsdag fylder 50 år, udpeget til posten som formand for det daværende radio- og tv-nævn i Odense. På det tidspunkt var der ganske stor turbolens omkring de lokale radio- og fjernsynsstationers virke, og formanden begyndte at optræde i medierne.

Det gælder ikke mindst i Fyens Stiftstidendes spalter. Set i bakspejlet mener Carsten Hansen, at det kom ham til gode, da han senere trådte ind på den politiske arena. Hans navn var et, der kunne huskes.

Karrieren som politiker begyndte i 1995. En delegation af lokale socialdemokrater opfordrede Carsten Hansen til at opstille til Folketinget. Ved valget i foråret 1998 fik han lige stemmer nok til at komme ind, og siden har han kunnet skrive MF på visitkortet.

Politisk bliver Carsten Hansen betegnet som socialdemokrat af den gamle skole, og han lægger ikke skjul på sin placering til venstre for midten. Baggrunden som arbejder fornægter sig ikke, og politikeren både taler og forstår stadig sproget fra skurvognene.

Carsten Hansen bryder sig ikke om, at der sælges ud af socialdemokratisk arvegods under dække af ord som fornyelse. Flere gange har han markeret sig ved at stemme imod partifællerne i folketingsgruppen, når han følte, at partiets hjerteblod var ved at blive fortyndet.

Den slags sker ikke ustraffet. Med Mogens Lykketoft som partileder blev Carsten Hansen fyret fra sin post som ordfører inden for uddannelsespolitikken. Han lagde ikke skjul på, at det gjorde ondt at skulle slippe et område, som han virkeligt brændte for.

Samtidig lå det i kortene, at Carsten Hansen skulle sættes på plads for sit valg af side i formandsopgøret mellem Frank Jensen og Helle Thorning-Schmidt. Populært sagt stemte han "med røven", som det bliver kaldt i fagforeningsjargon. Da Helle Thorning-Schmidts sejr udløste stående bifald, hørte han til dem, der blev siddende.

Siden har Carsten Hansen fået oprejsning. Til overraskelse for både sig selv og omgivelserne inden og uden for partiet blev han i foråret formand for den socialdemokratiske folketingsgruppes 47 medlemmer.

Helle Thorning-Schmidt gjorde det dermed klart, at hun foretrækker at have venstrefløjens uofficielle talsmand med sig frem for imod sig. I sin egenskab af gruppeformand og dermed placeret i partitoppen, sidder Carsten Hansen som socialdemokratisk brobygger med ansvaret for ro på de interne linjer som en vigtig del af opgaven.

Egentlig ganske godt skuldret af en mand, der bl.a. fik sin politiske interesse og bevidsthed, når han brugte aften- og nattetimer til at diskutere politik med sin mor i arbejderhjemmet i Odense. Carsten Hansen begyndte sin skolegang på Ejbyskolen og kom senere til Kroggårdsskolen i Næsby, hvor en af lærerne hed Amdi Petersen.

Efter syvende klasse fortsatte Carsten Hansen et par år på efterskole, inden han tog en uddannelse til rørlægger. Gennem 17 år arbejdede han på først og fremmest store byggepladser i Odense, men det satte et styrt fra 10 meters højde en stopper for. En ødelagt fod gjorde det nødvendigt med mindre belastende arbejde, og han blev varmemester i bebyggelsen omkring Klingstrupvænget i Odense.

Carsten Hansen lægger ikke skjul på, at uden opbakning fra hjemmefronten kunne det aldrig gå. Sammen med hustruen Pia, som han har holdt sammen med i over 30 år, bor han i en murermestervilla på adressen Vibekevej 25 i forstaden Dyrup. I et tæt familiesammenhold indgår også parrets to døtre.

Både som politiker og privat bliver Carsten Hansen betegnet som en mand af folket. Han er manden med bred midterskilning, overskæg, rullekravesweater, snakketøjet i orden og lyst til samvær med andre. Lige så gerne ved køkkenbordet som over et godt måltid mad i selskab med ligesindede.

Mange og travle dage hjemmefra hører med til politikerjobbet. Med humor går det ligesom lettere. Som da hustruen på et tidspunkt bad om at komme med på Carsten Hansens omfangsrige dagsorden for dog at have en chance for at se lidt til ham. Enten i Dyrup eller i sommerhuset på Langeland.

Reception

onsdag den 10. januar kl. 14-16 i Socialdemokraternes gruppeværelse på Christiansborg.
Fakta
Carsten Hansen er født den 10.januar 1957 i Odense.

Gik i skole på Ejbyskolen, Kroggårdsskolen og de to sidste år på efterskole i Drigstrup.

Uddannet rørlægger. Arbejde som varmemester.

Tillidshverv inden for Socialdemokratiet som bl.a. formand for partiorganisationen i Sydkredsen i Odense Kommune.

Formand for radio- og tv-nævnet i Odense.

Siden 1995 kandidat til Folketinget og medlem fra 1998.

Fra foråret 2006 formand for den socialdemokratiske gruppes 47 medlemmer af Folketinget.

Socialdemokratisk brobygger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce