Smedens


Smedens

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"jernladies"

Portræt

Da Danmark vandt olympisk håndboldguld i Atlanta 1996 og i Sydney 2000, kunne Max Bæhring med et stolt smil deltage i hyldesten af vore dygtige "jernladies".

Det var nemlig ham, der som formand for Dansk Metal havde satset et stort sponsorat på kvindelandsholdet, da pigerne var relativ ukendte og ingen ville eller turde ofre penge på dem.

Det viste sig, at smedeformandens fornemmelser for håndbold og for talent sad lige i øjet. Med den store pose penge fra Dansk Metal blev de danske "jernladies" folkeeje i kraft af deres overlegne, tekniske dygtighed, sammenhold og sejrsvilje. Nøjagtig, de samme egenskaber, som Max Bæhring i sine 12 år som formand for Dansk Metal ønskede, at de danske metalarbejdere skulle være kendt for.

Det er seks år siden, at Max Bæhring, som onsdag fylder 70 år, gik på pension, men han følger stadig med i håndboldpigernes merriter, selv om de i dag har fynske GF Forsikring som sponsor og ikke hans metal-penge.

Han bruger desuden megen fritid på at hygge sig med jazz. Som ung begyndte han med trompet, men skiftede til klarinet i de år, han arbejdede på gulvet hos Thrige-Titan. De senere år har han også muntret sig med den krævende sopransax, men når er ude og spille i jazzbands i København, er det med klarinetten som trofast følgesvend.

Max Bæhring blev udlært maskinarbejder 1959 i firmaet K.A. Hartmann og fik efter endt soldatertid arbejde hos Titan i København, hvor han blev valgt som tillidsmand i 1967. De følgende fire år holdt han ikke lørdagsfri, men brugte fritiden til at gennemgå uddannelsen for tillidsmænd. Den giver bl.a. indsigt i overenskomsten, det fagretlige system og i at læse et regnskab.

I 1969 blev han valgt som fællestillidsmand, og to år senere blev han oplysnings­konsulent i Arbejdernes Oplysningsforbund. Næste trin besteg han i 1973 som oplysningskonsulent i Dansk Metal, hvor han var med til at sætte gang i arbejdsmiljøarbejdet med kampagnen "Du og dit arbejdsmiljø".

I årene 1974-76 var han sekretær i LO. Det var dengang tankerne om ØD (økonomisk demokrati) blomstrede under voldsom borgerlig modstand. ØD-tanken skulle forklares og sælges til folk, og LO overlod Max Bæhring at stå i spidsen for kampagnen.

I 1978 blev han leder af forhandlingsafdelingen i Dansk Metal, i 1980 næstformand og i 1991 blev han formand for Dansk Metal og for CO-Metal. I de følgende 12 år nåede han at sætte en række tydelige aftryk på de store faglige bane.

Det lykkedes at sikre fuld løn under sygdom i 14 dage for de almindelige arbejdere ligesom han var med til at sikre indførelse af barselsorlov. Partipolitik holdt han lidt på afstand, men han havde gennem årene tæt kontakt til Poul Nyrup Rasmussen.

Smedens

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce