Smeden og misbruget


Smeden og misbruget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Provokerende teaterforedrag om alkohol- og kokainmisbrug på Teaterhuset i Odense

ODENSE: - Jeg er barn af en far, der drak, bankede mig og misbrugte mig seksuelt, men det er ikke en undskyldning for mit eget liv, siger Henrik Halby, som er hovedkraften bag teaterforedraget »Afhængig - og hva' så?, som opføres i Teaterhuset i Odense i morgen og fredag.

Han er uddannet smed og havde eget smedeværksted i København, men det gik han »på røven med«, da en kunde snød ham for 250.000 kr. Han kunne ikke overskue problemets størrelse og gik på druk - sådan som han havde set sin far gøre, når han ikke kunne klare problemerne.

- Vi mistede alt. To biler og en campingvogn, hus og hjem. Samtidig blev jeg allergisk over for jern og kom alvorligt til skade med min fod. Jeg bare drak og drak, og en dag, da det ikke var nok, kom kokainen til. Amfetamin havde jeg prøvet tidligere for at kunne præstere over evne. Juleaften gik jeg mere på toilettet end rundt om juletræet. Jeg blev opfordret til at søge hjælp på et misbrugercenter, men dér ved man ikke nok om, hvad det handler om. Jeg var på kokain - og fik at vide, at jeg kunne blive hjulpet med metadon, hvis jeg var på heroin. Ellers kunne de ikke hjælpe. Jeg kunne få antabuspiller, som ville bevirke, at man kunne dø, hvis man drak. Men når man er så langt ude, som jeg var, så er man ikke bange for at dø.

Jeg var i færd med at ødelægge mig selv og min familie totalt gennem 10 år, og det var kun, fordi min kone var bange for, at jeg skulle slå hende ihjel, hvis hun gik - at hun blev.

Kold tyrker

- Der skal erkendelse til, siger smeden, og den kom til ham en dag, hvor et par 15-16-årige drenge kom for at købe noget hash hos en pusher. Han havde ikke mere hash og sagde, de kunne få noget brun rygeheroin... det farligste på markedet!

- Det kunne ha' været mine egne børn, der stod der, og pludselig gik det op for mig, hvad jeg var i færd med. Og så gik jeg hjem og tog en kold tyrker. Orme og edderkopper krøb rundt i lejligheden, inden jeg kom på Majorgården i Ålsgårde, hvor man ved, hvordan man behandler misbrugere. I dag har jeg været ædru i to år og er konsulent for Majorgården.

- Min historie fortalte jeg i Holbæk Teaters kaffesalon for herrer, og det gjorde så dybt indtryk, at teatrets leder, Jette Pia Hansen, lavede en forestilling, som har været en forrygende succes, fortæller Henrik Halby.

Han kan stadig græde ved tanken om, hvor meget ondt, han har forvoldt sin familie. Han er i dag 47 år og har en funktionel familie.

I forestillingen fortæller han hudløst ærligt om, hvordan misbrugeren tænker og handler. Med på scenen har han familie-, erhvervs- og børn- og ungekonsulent Michael Suhr.

Teaterhuset, Filosofgangen 19, Odense: torsdag kl 20 og fredag kl. 10.

Smeden og misbruget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce