Skulderklap til

Direktør i sprog og litteraturselskabet Jørn Lund , har netop udgivet bogen " Så tager vi den herfra".
Foto: ESKESTAD MIK/POLFOTO

Skulderklap til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

sprogmesteren Portræt

Professor og redaktør Jørn Lund tildelt Holbergmedaljen for sit livslange arbejde med det danske sprog

Han har hele livet været optaget af det danske sprog. Som underviser, forsker, forfatter og faglig ekspert.

Indsatsen har kastet et hav af priser og legater af sig, og nu følger endnu én til rækken. Det er Holbergmedaljen 2009, som uddeles hvert år på den store norske forfatters fødselsdag.

Den blev indstiftet i 1934 for at hædre en dansk skønlitterær eller videnskabelig forfatter, og gives for en enkelt bog eller for et helt forfatterskab. Gerne i en vis åndelig forbindelse til Ludvig Holbergs psyke.

Årets modtager, Jørn Lund, opfylder alle krav endda så rigeligt. Med flere reolmeter bøger og afhandlinger - begået gennem over 30 år - har den 63-årige professor, redaktør og forfatter fortsat oplysningstraditionen fra Holberg.

I motiveringen af overrækkelsen siger formanden for Holbergkomiteen, professor Erik A. Nielsen, da også, at Jørn Lund har et meget bredt virke i den danske offentligheden.

- Han har en livslang optagethed af det danske sprog. Han har kendskab til alle dets hjørner og luner, og hans humoristiske sans gør ham heller ikke mindre selvskreven til prisen, siger han.

Jørn Lund bliver også rost for sit arbejde for, at den store ordbog over det danske sprog nu kan konsulteres gratis på nettet, og for at Holbergs forfatterskab udsendes i et videnskabeligt samarbejde mellem Norge og Danmark.

Holbergmedaljen er tidligere blevet givet til bl.a. Klaus Rifbjerg, Suzanne Brøgger, Benny Andersen, Ebbe Kløvedal Reich og Anders Matthesen. Den ledsages af 60.000 kroner.

Jørn Lund er tidligere blevet hædret med bl.a. Paul Hammerich Prisen, Foreningen Nordens Hæderspris og Den Faglitterære Pris.

Den højt anerkendte sprogprofessor blev født i vinteren 1946 i Viborg. Hans far var læge, moderen journalist, og Jørn Lund selv meldte sig på Københavns Universitet for at studere dansk og sprogpsykologi.

Han har siden været både underviser og forsker på Københavns Universitet og på Danmarks Lærerhøjskole, som i dag hedder Danmarks Pædagogiske Universitet.

I 1991 og de følgende ti år var han chefredaktør for gigantprojektet Den Store Danske Encyklopædi, og en periode var han tillige direktør i Gyldendals koncerndirektion. I dag er han direktør i DSL (Det Danske Sprog- og Litteraturselskab).

Han har gennem årene haft stor indflydelse på dansk uddannelsespolitik. Talrige er de udvalg, råd, nævn og kommissioner, hvor han har haft plads. Blandt andet var Jørn Lund ankermand bag den litteraturkanon, som for et par år siden blev lavet til brug i folkeskolen og gymnasiet.

Skulderklap til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce