Skulderklap til fynsk forsker

Professor Jan Oskar Jeppesen hædres for sin forskning i organisk kemi.
Foto: Nils Lund Pedersen

Skulderklap til fynsk forsker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Professor Jan Oskar Jeppesen, SDU, er årets modtager af Torkil Holm Prisen. Prisen på 50.000 kr. er doneret af Torkil Holms Fond og uddeles af Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

Den 36-årige Jan Oskar Jeppesen modtager Thorkil Holm Prisen for sin nyskabende og originale forskning inden for organisk kemi. Specielt værdsættes indsatsen inden for organisk syntese, fysisk-organisk kemi af funktionelle molekylære og supramolekylære materialer. Prisen er en anerkendelse af en fremragende videnskabelig indsats.

Jan Oskar Jeppesen har blandt andet medvirket til at fremstille store og komplekse organiske molekyler med helt specielle funktionelle egenskaber. På denne måde har hans forskning bidraget til for eksempel at opspore landminer, der ligger begravet i jorden, eller sprængstoffer, der er skjult i bagage i en lufthavn. De komplekse molekyler genkender TNT.

Samtidig sker der det, at molekylet skifter farve fra gult til grønt. Jan Oskar Jeppesens forskning har vist, at denne bieffekt er vigtig, når man ønsker at finde TNT med det blotte øje frem for med de primitive metaldetektorer.

Jan Oskar Jeppesen er trods sine kun 36 år allerede internationalt anerkendt.

Han har sin egen forskningsgruppe på Institut for Fysik og Kemi på Syddansk Universitet. Han blev i juli sidste år udnævnt til professor, og han har også tidligere modtaget store forskerpriser.

Skulderklap til fynsk forsker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce