Skuespiller med havlængsel

Erik Wedersøe, der begyndte sin karriere som damefrisør, har siden spillet trommer, sejlet og spillet teater.
Foto: polfoto

Skuespiller med havlængsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Erik Wedersøe har sejlet jorden rundt mellem store roller på teater og i film

Skuespilleren, forfatteren og oceanfareren Erik Wedersøe har noget, han kalder havlængsel.

Han var en etableret skuespiller, da han i 1973 tog sønæringsbevis fra Københavns Navigationsskole. Året efter sejlede han af sted med sit eget skib "Gitte Gry", og det blev til et ophold på havet, der strakte sig over seks år, blandt andet med en sejlads til Vestindien.

Efterfølgende udgav han seks bøger om sine år på havet. Det blev titler som "Søforklaring", "Syd om solen" og "I drømmenes kølvand".

Men der var mere havlængsel i Erik Wedersøe. Det blev kun til et års tid i land, så solgte familien, hvad den ejede og havde for at realisere drømmen om en verdensomsejling, der skulle strække sig over tre år.

I de følgende år var der ikke mange roller til Erik Wedersøe, der i stedet blev landssekretær for Dansk Flygtningehjælp. Han sad med i repræsentantskabet for Mellemfolkeligt Samvirke, og en årrække var han også medlem af Oplysningsudvalget for Verdens Naturfond og i repræsentantskabet for Kattegat-Centret i Grenå.

I 1988 blev han formand for Socialdemokratiets Kulturudvalg, hvor han sad til 1990.

Det var ikke med farens gode vilje, Erik Wedersøe i sin tid søgte ind på Aarhus Teaters Elevskole. Faren havde en stor frisørsalon i Helsingør, så efter en karriere som bydreng, mælkedreng og chauffør blev sønnen uddannet damefrisør. Han nåede at få sin egen salon i fødebyen, men han ville hellere ernære sig som professionel musiker, hvilket han gjorde som trommeslager en periode, indtil han blev optaget i Århus i 1964.

Erik Wedersøe skriver i sine erindringer, at det først var, da faren så ham i en teaterforestilling, han anerkendte - og blev stolt af - sønnens valg.

Både før og efter Erik Wedersøe sejlede på de syv verdenshave, var han med i teater og film. Han debutterede på Aalborg Teater i 1967 i komedien "Min skøre mors hobby", men det var i musicalen "Hair", han fik det egentlige gennembrud, og Danmarks-berømmelsen kom gennem er række film med Henning Carlsens "Mennesker mødes og sød musik opstår i deres hjerter" som den første. Han huskes også fra "Løgneren", "Den dobbelte mand" og "Farlige Kys".

På teatret har han haft roller i klassikere som "Melodien der blev væk", "Den blå pegingeser" og "Jeppe på Bjerget".

Mellem sørejserne havde han titelrollen Jago i "Othello" på Gladsaxe Teater. Under prøverne skrev han dagbog, som siden udkom som "Min Jago".

Gennem flere år var han også fast klummeskriver i Berlingske Tidende.

I begyndelsen af 1990'erne debutterede Erik Wedersøe som instruktør og manuskriptforfatter til tv-serien "Danmark dejligst", og i 2000 instruerede han filmen "Anna" efter Klaus Rifbjergs roman af samme navn.

Det er netop tv-mediet, der de seneste årti har gjort Erik Wedersøes ansigt kendt af mange.

Han har været med på tv, siden Leif Panduros "Smuglerne" blev vist i 1970-71, hvor Erik Wedersøe spillede journalist-helten. I de senere år er det "Bryggeren" og "Rejseholdet", der har udnyttet hans talent for at give magtmennesker liv - og lidt menneskelighed.

Skuespiller med havlængsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce