Skipper i smult vande

Foto: Kim Rune

Skipper i smult vande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

70 ÅR: Den tidligere Fultonskipper Mogens Frohn Nielsen har på mange måder haft et turbulent og dramatisk liv. Nu fylder han 70 år

SKIPPEREN, forfatteren og foredragsholderen Mogens Frohn Nielsen har aldrig været bange for at gå imod strømmen og provokere borgerskabet. Som mangeårig leder af det socialpædagogiske skibsprojekt "Fulton", stillede han sig gerne op og fortalte, at han da tæmmede hvalpene med en lussing i ny og næ, vel vidende at det ikke var comme il faut på det tidspunkt.

Fredag fylder han 70 år, og kan se tilbage på et turbulent og dramatisk liv, hvor han det ene øjeblik red på en bølge af medvind og succes, for i det næste at befinde sig på oprørt hav, hvor han oven i købet måtte gå planken ud og skamfuldt forlade sit livsværk - Fulton projektet i Assens - med en sigtelse for vold hængende over hovedet.

Det blev selvsagt for meget for ham, og i et anfald af afmagt forsøgte han i 1985 at begå selvmord, men blev reddet i sidste øjeblik.

MOGENSFROHN Nielsen blev født i Kalundborg . Efter nogle år på søen tog han uddannet på Københavns Navigationsskole og blev hurtigt ansat som styrmand hos A.P. Møller.

Senere fik han titel som søløjtnant af reserven, var på Grønland et år, førte skonnerten Odysseus og endte med at blive styrmand på skoleskibet Danmark.

Kimen til Fulton projektet blev lagt, og i 1969 kom de første såkaldt utilpassede drenge ombord.

Drengene, eller hvalpene som han yndede at kalde dem, blev mødt med konsekvens og hård men efter skippers mening også kærlig hånd, for som han bramfrit sagde, Fulton er jo sidste station for mange af dem.

DEFØRSTEÅR var successen til at tage og føle på. Og Skipper Frohn, iført blå blazer, lyseblå skjorte, slips, røde seler og grå bukser, nød stor anseelse og indkasserede den ene hæder efter den anden. I 1981 blev han sågar kåret som Årets Fynbo.

Men i 1987 kuldsejlede Fulton-projektet, da 10-12 hvalpe anmeldte Skipper for vold. Sammen med sin kone, Rigmor og sin mor, "Farmor" måtte han efterfølgende forlade stiftelsen i Assens med stor ballade i sit kølvand.

Et drama der nær havde kostet ham livet. Men også starten på en helt ny tilværelse i København.

- HVISJEG ikke var holdt op som skipper på Fulton, var jeg i dag en død mand. Og havde de ikke fyret mig, var jeg aldrig blevet millionær, sagde han, da dønningerne havde lagt sig.

For fakta er, at han efterfølgende er blevet en succesfuld forfatter til mere end 20 bøger, og en efterspurgt foredragsholder med op imod 130 foredrag om året. Sjovt nok er et af de mest populære foredrag netop om hans 17 år på Fulton.

- JEGERBLEVET en glad sjæl i et glad legeme, selv om jeg stadig er overbevist om, at det der skete dengang var galt og forkert, sagde han i et interview her i avisen om fyringen fra skibsprojektet.

Når Mogens Frohn Nielsen fredag runder det skarpe hjørne er det i forvisning om, at han til fulde har levet op til sit motto om, at "man skal slås for sine ideer og blive ved med det".

Netop nu er han igang med sin egen opsætning af H.C. Andersens Eventyr, en præstation der er ekstra bemærkelsesværdig i betragtning af, at Frohn Nielsen er stærkt ordblind.

Dagen efter sin fødselsdag er han inviteret med til premieren på Odense Teaters H.C. A.-forestilling. For hvad de færreste ved, så er Skipper stadig skuespillerelev på orlov fra teatret og har været det, siden han som ung efter ni måneders elevtid stak til søs.

Mogens Frohn Nielsen er en mand med mange talenter - og med et ego på størrelse med Rundetårn, skal der meget til at vælte ham.
mogens frohn nielsen
Født den 1. april 1935 i Kalundborg.

Uddannet fra Københavns Navigationsskole. Har sejlet som styrmand for A.P. Møller, skonnerten Odysseus og Skoleskibet Danmark.

Grundlagde i 1969 Fulton-projektet i Assens, men måtte forlade dette i 1987.

Er i dag forfatter og foredragsholder.

Medlem af Eventyrernes Klub.

Årets Fynbo 1981.

Bor i København.

Skipper i smult vande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce