Skattestoppets vogter

Foto: John Fredy

Skattestoppets vogter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

POLITIK: Skatteminister Kristian Jensen har med sine 35 år tid til at vente på statsministerposten

"Den nye Fogh" i Berlingske Tidende og "Foghs lærling" i Ekstra Bladet. Begge overskrifter gælder skatteminister Kristian Jensen.

Trods sine kun 35 år betragtes han som en yderst erfaren politiker. Flere gange har politiske kommentatorer til offerets tilfredshed forsynet ham med titlen kronprins, når det gælder fremtiden i Venstre efter Anders Fogh Rasmussen.

Sandt er det da også, at skatteministeren og statsministeren har andet end deres liberale overbevisning fælles. Begge er for eksempel et produkt af Venstres Ungdom med en fortid på formandsposten.

Samtidig lægger den ambitiøse Kristian Jensen heller ikke skjul på, at han stiler højere. Når tidens fylde er inde, har han ingen problemer med at se sig selv i rollen som Venstre-formand og statsminister.

Omend Kristian Jensen må erkende, at andre i øjeblikket nok umiddelbart står foran ham i venstrevikingernes interne hierarki. Med sin unge alder har han tid til vente, skønt han også er præget af ungdommelig utålmodighed.

Netop det sidste kan være en af årsagerne til, at han bruger sommerperiodens "fortyndede politiske debat til et overraskende slag i bolledejen". Som det hedder i en leder i BT.

Kristian Jensen fandt det nødvendigt at svirpe med pisken. Uden at nævne navne advarede han i Berlingske Tidende sine ministerkolleger om ikke at blive politiske administratorer frem for politikere.

Den risiko er efter skatteministerens opfattelse stor efter mange år ved magten. Han efterlyste mere selvransagelse og et anderledes selvkritisk blik på den politik, som regeringen har gennemført.

- Nu kan vi ikke længere sige, at noget er den tidligere regerings skyld. For nu er det vores skyld, hvis noget ikke fungerer nu, hvor vi nærmer os regeringens femårs jubilæum, lød fra Kristian Jensen.

Selv har han godt nok kun været med i mindre end halvdelen af tiden. Kristian Jensen fik jobbet som skatteminister for to år siden i sommeren 2004 og fortsatte på posten, da Anders Fogh Rasmussen dannede regering efter det seneste valg.

Dagbladet Politiken benyttede udnævnelsen af Kristian Jensen til at kalde ham for en "skatteminister med tæft". Han blev ved samme lejlighed karakteriseret som meget flittig, lidt farveløs og ekstremt ambitiøs.

Avisen kunne også fortælle, at Kristian Jensen skyr de færreste midler for at nå sine mål. Da TV-Avisen i 1998 lavede et set-up for at se, hvorlangt unge, ukendte kandidater til Folketinget var parat til at gå for at komme i pressen, endte han med at smide skjorten.

SAMMEÅR kunne Kristian Jensen sætte et trumf på en årelang politisk indsats fra sidelinjen. Han fik sæde i Folketinget, og kendere af ham mener, at om 30 år vil hans navn stadig stå på listen over medlemmer.

Kristian Jensen er født i Middelfart, men forældrene flyttede kort efter til det vestjyske. Her lå det ikke lige i kortene, at den mellemste af de tre sønner fra hjemmet i Bøvlingbjerg ved Lemvig skulle blive politiker.

Han fik det råd fra forældrene, at hvis der er noget, du vil lave om på, må du selv gøre en indsats. Det begyndte Kristian Jensen så med i lokalsamfundet som for eksempel medlem af bestyrelsen for Bøvling Ungdoms Forening og formand for foreningens gymnastikudvalg.

Med en højere handelseksamen fra Lemvig Handelsskole som ballast fik Kristian Jensen i 1991 en elevplads hos Unibank i Lemvig. Et par år senere skiftede han til bankens afdeling i Brande, hvor han var ansat, indtil politik tog over på fuld tid.

Interessen fik han i slutningen af 1980'erne under et ophold på en efterskole. To folketingsvalg med kort tids mellemrum i 1987 og 1988 satte fokus på politik, og den purunge Kristian Jensen fandt ud af, at hans sympati mest lå hos Venstres liberale tanker.

VUfik et nyt medlem. Fra 1993 blev Kristian Jensen medlem af landstyrelsen. Året efter sad han i forretningsudvalget. I perioden fra 1995 til 1997 tog han sig af formandsposten, og den gav ham plads i moderpartiets hovedbestyrelse.

Som nybagt folketingsmedlem med valg i Herning-Ikastkredsen tilbragte Kristian Jensen de første tre år med poster som it- og idrætspolitisk ordfører. Fra 2001 fik han en bedre platform for sig selv og sine synspunkter som finanspolitisk ordfører og næstformand i tingets skatteudvalg.

Vejen var banet til den ministerpost, som senere fulgte med en telefonopringning til hjemmet i Lind ved Herning.

Her lever skatteministeren sammen med hustruen Trine Overmark Jensen, der er uddannet ernærings- og husholdningsøkonom, og parrets to små drenge. Helt bevidst om, at det har sine familiemæssige omkostninger at være meget hjemmefra for at klare arbejdet på Christiansborg som en nidkær vogter af regeringens skattestop.

- Det er da svært. og det kunne ikke lade sig gøre, hvis ikke Trine var så stærk, har Kristian Jensen sagt.

Skattestoppets vogter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce