Sidste penselstrøg


Sidste penselstrøg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DØDSFALD: Maleren Svend Saabye er død. Han blev 91 år
HAN HAR ført sit sidste penselstrøg, fanget sin sidste ørred på flue og stoppet piben for sidste gang. Maleren Svend Saabye, Stenløse, er død. Denne naturens muntre søn, markante kunstner, forfatter, inkarnerede lystfisker, utrættelige miljøforkæmper og glade piberyger blev 91 år.

Svend Saabye hører til blandt toppen af sin generations fynske kunstnere, og han kom til at række langt ud over fødeøen. Fra sine tidlige, lidt mørke malerier af landskaber, opstillinger og figurbilleder udviklede han allerede fra 1940'erne sin kunst i retning af en lys og abstrakt udtryksform. Den fastholdt han siden.

"EN HERLIG blandet duft af terpentin fra oliefarverne og piberøgen har altid været den første varme velkomst til den, der trådte ind i atelieret i Stenløse, hvor man så ofte har afbrudt en dump, skrattende lyd fra penslens intense bevægelse henover det spændte", skrev datteren Marianne Saabye for et par år siden.

Hun er direktør for Den Hirschsprungske Samling i København. Citatet indgik i en større artikel i anledning af, at Kunsthallen Brandts Klædefabrik i Odense viste en udstilling om Svend Saabyes kunst, siden han begyndte at male som ganske ung.

Netop atelieret, hvor han gæstfrit tog imod, var et vigtigt omdrejningspunkt for Svend Saabye. Her omsatte han inspirationen fra først og fremmest sin færden i naturen til lærred og papir. Enten den blev hentet på det milde Fyn, den barske natur i Vestjylland eller omkring de norske fjelde og elve. Altid havde han blik for at omsætte sine egne oplevelser til kunst med format til at berige beskuerne.

NATURLIGVIS er der tale om en mild overdrivelse, men Svend Saabye var af den klare opfattelse, at han havde malet gennem hele sit liv. Han stammede fra Nyborg og tog fat i sin kunstneriske karriere på Teknisk Skole i Odense. Da var han 19 år, og senere fulgte uddannelse på Kunstakademiet i København.

Svend Saabye havde sin debut med en udstilling i Fyns Stifts Kunstforening i 1933. Efter et par år i Paris, hvor han sugede til sig på museerne og fra den internationale metropols kunstneriske verden, fandt han tiden inde til at lade et endnu større publikum se resultaterne af sit arbejde.

Han var første gang med på den betydningsfulde Kunstnernes Efterårsudstilling i København i 1935. Det blev starten på en lang række udstillinger gennem årene, og for hver gang slog Svend Saabye sit navn som betydningsfuld kunstner stadig mere fast.

Selvsagt førte det også væsentlige udsmykningsopgaver med sig. Det gælder for blot at nævne nogle få Rigshospitalet i København og det tidligere centralbibliotek i den sydøstlige del af Odense samt ikke mindst altertavlen til Vollsmose Kirke fra 1975. Her forlod han sin traditionelle udtryksform på lærredet for i stedet at benytte sig af en slags collage med træ og plader som gennemgående og effektfulde materialer.

OMNOGEN er Svend Saabye forbundet med fluefiskeriets ædle sport. Efter sine egne oplysninger begyndte han at fiske med flue og binde sine egne fluer så tidligt som i konfirmationsalderen.

I en periode i 1950'erne måtte maleriet nærmest vige for forfatteren og lystfiskeren Svend Saabye. Resultatet forelå i 1957 i form af bogen "Lystfiskerliv", der siden er blevet en klassiker, udkommet i flere oplag og oversat til engelsk. Meget af skriveriet foregik under en biltur til Frankrig for at lade op til nye kunstneriske udfoldelser.

Allerede året før havde han fået udgivet bogen "Fisk og flue", og i 1958 fulgte "Om fluefiskeri efter ørred og stalling". Svend Saabye var ikke karrig med at dele sin erfaring og sine glade oplevelser med fluestangen i hånden med andre.

MED NATUREN som inspirationskilde fandt Svend Saabye det vigtigt at kæmpe for miljøet. Han kunne godt være ganske barsk, når han fandt det nødvendigt at gøre op med både fortidens og nutidens forsyndelser. Erfaringer fra bl.a. mere end 60 års naboskab til Odense Å kunne godt få ham til at reflektere over, hvor uforstandigt mennesker behandler den sårbare natur.

Helt naturligt lagde Svend Saabye navn til den fynske miljøpris, som hvert år uddeles af Fyns Amt, Danmarks Naturfredningsforening og Fyens Stiftstidende for at belønne en særlig indsats for de fynske vandløb og deres fiskebestand. Foruden kontanter har modtagerne hidtil fået et billede af Svend Saabye.

- For mig har det været en glæde at male og arbejde. Jeg kunne ikke lade være, for jeg kunne jo lide det, lød det fra den dengang 89-årige Svend Saabye i et interview i denne avis.

Nu er det slut.

Sidste penselstrøg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce