Sart men også sej

Kapelmester Fini H¯strup sammen med skuespillerne Malene Schwartz og Preben Harris , da de mandag holdt pressem¯de p Rialto Teatret i K¯benhavn i anledning af premieren p forestillingen "Lykken - eller der er et liv f¯r d¯den" . Teaterstykket har premiere den 12. marts - Malene Schwartz og Preben Harris holder 50-Ârs skuespillerjubilÊum den 20. marts. (Kim Nielsen / Polfoto)

Sart men også sej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

JUBILÆUM: Skuespilleren og teaterlederen Malene Schwartz har haft stor succes både på og bag scenen. Søndag fejrer hun sit 50 års jubilæum

HUNER verdensberømt i Danmark som den skrøbelige, forfinede og småneurotiske overklassefrue, Maud Varnæs i tv-serien "Matador".

Privat er hun med sit elegante, ja nærmest aristokratiske ydre, dog langt fra Maud Varnæs. For nok er hun en sart mimose, men hun er også helvedes sej, hvilket hun for længst har bevist.

I dag er 68-årige Malene Schwartz en af dansk teaters største personligheder. Søndag kan hun sammen med en anden stor teaterpersonlighed, skuespilleren Preben Harris, fejre sit 50 års jubilæum med forestillingen "Lykken - eller er der et liv før døden" på Rialto Teatret i København.

Og som om det ikke er nok, sætter hun sig den 1. september igen i chefstolen og bliver direktør for det gældsplagede Folketeater i København.

Hun har nemlig ingen planer om at trække sig tilbage og nægter at tage del i den aldersfiksering, der efter hendes mening er ved at tage overhånd.

PÅSCENEN, på film, i tv og ikke mindst som teaterchef gennem mere end 20 år har Malene Schwartz vist, at hun har en kolossal spændvidde og er langt fra den pæne, velopdragne og pletfrie pige, som hun diskede op med i dansk films ungdom .

Hun har da også svært ved at genkende sig selv i heltinderollerne og siger om dem, at "vi var de flinke piger, der lod omgivelserne bestemme for os, og vi var selvoptagne nok til at lægge vægt på, at folk kunne li' os".

OPSKRIFTEN på hendes succes før og nu er hårdt arbejde og en god portion stædighed.

Hun har stort set ikke været af scenegulvet, siden hun forlod Privatteatrenes elevskole i 1957, og har blandt andet været engageret på Allé-scenen, Det ny Teater, Det Kgl. Teater, Det Ny Scala med mere.

I 1980 blev hun direktør for Bristol Teatret sammen med Lone Hertz, og nogle år efter fortsatte hun som enedirektør for Aveny Teatret. I 1994 rejste hun til Aalborg Teater, hvor hun fejrede store triumfer i årene frem til 2001.

Sideløbende har hun haft en lang række hovedroller i flere Cirkus- og Tivolirevyer, og var også en af hovedkræfterne i det satiriske tv-program "Så gikk".

MENDET var "Matador", der for alvor satte skub i hendes folkelige popularitet. Malene Schwartz er da heller ikke sen til at erkende, at netop denne tv-krønike har været hendes bankbog, som hun har tjent mere på bagefter end på at lave selve serien.

I de senere år har hun haft et bemærkelsesværdigt come back som teaterskuespiller, ikke mindst i "Farlige forbindelser" på Østre Gasværk og i "Laser og pjalter" på Odense Teater.

HUNER datter af maleren og kunstkritikeren Walter Schwartz, som hun forgudede. Forholdet til moderen var til gengæld mere anstrengt.

I erindringsbogen "Livet er ikke for begyndere" gør hun op med barndommen, som på mange måder var en svær tid for hende. Hun kæmpede nemlig med en reserverthed, grænsende til skyhed, og havde svært ved at tackle den frie opdragelse, forældrene praktiserede.

I 1982 BLEV Malene Schwartz gift med forfatteren og journalisten Paul Hammerich - et ægteskab der gav hende ny livskraft. Det var hendes andet ægteskab, men blev et parløb fuld af lykke.

Egentlig havde hun og Paul Hammerich talt om at flytte til Spanien, hvor hun så lejlighedsvis skulle rejse hjem til Danmark for at optræde. De havde solgt huset i Skodsborg, og alt var klappet og klart.

Men pludselig ramlede hendes verden sammen, da Paul Hammerich uventet døde under en hjerteoperation, og hun stod tilbage uden bolig og job.

- Det var svært for mig at miste, den mand jeg elskede. Det tror jeg ikke, nogen finder mærkeligt. Ellers synes jeg, jeg har klaret det ret godt, sagde hun for nylig i et interview i Berlingske Tidende.

OGDETMÅ man medgive hende. Det er ikke mange forundt både at have stor succes på scenen som skuespiller og som teaterdirektør og instruktør på diverse teaterscener. Men det er lykkedes for Malene Schwartz.

Og selv om hun er født med et følsomt og genert sind, har hun formået at vende det til en styrke og har lært at leve med frygten og angsten for ikke at være god nok.

I dag har hun fundet sit ståsted og er blevet mere afklaret. Hun lever alene med tæt kontakt til familien, herunder datteren Christina og hendes børn.

De næste par år gælder det for hende om at få Folketeatret rettet op, derefter vil hun bare have fred - siger hun nu.
malene schwartz
Født 10. august 1936 på Frederiksberg.

Debut på Allé Scenen 1955, siden uddannet på Privatteatrenes Elevskole 1957.

Været ansat på blandt andet Allé Scenen, Det Ny Teater, Det Kgl. Teater, Aalborg Teater, Cirkus- og Tivolirevyerne og gæstespil på Odense Teater mm.

Medvirket i en lang række film og tv-spil, herunder "Matador".

Været leder af Bristol Teatret, Aveny Teatret og Aalborg Teater. Fra 1. september 2005 ny leder af Folketeatret i København.

20. marts premiere på "Lykken - eller er der et liv før døden" som samtidig er markeringen af hendes 50 års skuespillerjubilæum.

En datter.

Enke efter Paul Hammerich.

Sart men også sej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce