Sammen kan vi flyve

Foto: Peter Leth-Larsen

Sammen kan vi flyve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TEATER: Susse Wold optræder på Sukkerkogeriet i Odense med soloforestilling om H.C. Andersen og hans eventyr

Hun er en af landets dygtigste og mest populære skuespillere, og til hendes kunstneriske metier hører, at hun kan sin H.C. Andersen til fingerspidserne. Derfor må det betragtes som noget af et scoop, at Odense Teater har fået Susse Wold til at fortælle om og læse flere af digterens eventyr lige omkring de dage, da H.C. Andersen-festlighederne for alvor begynder i anledning af 200-året for hans fødselsdag den 2. april.

Oprindeligt var det meningen, at Birgitte Federspiel skulle have markeret sine 60 år som skuespiller med oplæsning af Karen Blixens novelle "Sorg- Agre." Skæbnen ville det anderledes. Birgitte Federspiel døde for kort tid siden.

- Midt i sorgen er det os en glæde, at Susse Wold som en cadeau til Birgitte har indvilget i at lave et erstatningsprogram, hedder det i en pressemeddelelse fra Odense Teater.

Susse Wold er på ingen måde ukendt med H.C. Andersen. Iadskillige år har både han selv og hans eventyr hørt til hendes repertoire, når hun optræder solo eller sammen med sin mand og kollega Bent Mejding både rundt omkring i landet og internationalt. Specielt hendes fortolkning af den menneskelige is i "Snedronningen" får tag i publikum.

Netop hendes engagement gjorde, at Susse Wold i 2001 blev hædret med Odenses H.C. Andersen-pris. Senere er hun adskillige gange vendt tilbage til den fynske hovedstad i H.C. Andersen-sammenhænge.

Helt naturligt hører Susse Wold til blandt de første af omkring 200 kendte fra ind- og udland, som er udnævnt til H.C. Andersen-ambassadører. Hun indgik også i programmet, da alle sejl blev sat til for at gøre amerikanerne opmærksom på H.C. Andersen i anledning af 200-årsdagen. INew York Public Library bragede bifaldet fra de mange inviterede VIP'er efter hendes optræden med "Den grimme ælling".

Gennem sin karriere har den nu 66-årige Susse Wold haft så mange succesroller, at det næsten kan være vanskeligt at overskue. Hun spænder vidt lige fra sin pure ungdoms medvirken i folkelige film som "Sommer i Tyrol" til medvirken i en lang kæde af klassiske teaterstykker fra både den alvorlige og den mere komiske genre. Gerne med et erotisk islæt og spil på sin kvindelighed.

Sammen med Bent Mejding satte Susse Wold dansk rekord med ikke færre end 724 forestillinger, da de to turnerede med Noel Cowards berømte stykke "Privatliv". Deres præstationer blev kaldt et virtuost stjernespil.

Til historien om Susse Wold hører, at hun hverken sparer sig selv eller lider af berøringsangst over for den offentlighed, der også er hendes publikum. Således fortæller hun gerne i foredragsform om sit liv, som det kan gøres på en halvanden times tid.

Heraf fremgår det i den meget korte version, at hun er datter af den legendariske scenekunstner Marguerite Viby. Moderens store popularitet skabte interesse for datteren allerede som spæd, men babyen blev holdt væk fra søgelyset. Indtil der gik rygter om, at den lille Susse havde vand i hovedet. Så måtte hun vises frem, for at alle kunne se, at barnet var helt normalt.

På grund af den tyske besættelse kom Susse Wold til at bo og gå sine første skoleår i Sverige. Som kun otteårig fortsatte hun på kostskole herhjemme, og til ungdommens gøremål hørte et ophold på en husmoderskole, hvor hun efter sit eget udsagn lærte en masse, som hun aldrig siden har haft brug for.

HUN SKULLE på ingen måde være skuespiller som sin mor. Ungpigedrømmen gik i retning af at blive sygeplejerske. Som en slags forberedelse tog Susse Wold til London for at passe børn, og da hun kom hjem, havde hun ændret mening om sin fremtid.

Susse Wold søgte ind på elevskolen ved Det Kgl. Teater og dumpede til optagelsesprøven. Istedet fik hun senere sin uddannelse på Privatteatrenes Privatskole med debut på Det Ny Teater i 1960. Siden har hun slået sine folder på talrige scener og i flere omgange med tilsammen en snes års ansættelse på Det Kgl. Teater.

Siden 1986 har Susse Wold været præsident for Aids-Fondet. Om det arbejde har hun bl.a. sagt:

- Det er blevet en gave for mig at møde aidsramte, fordi de har en anden livsbevidsthed. Vi skal ikke være så bange. Fordømmelse handler om uvidenhed og angst, men jeg tror på, at vi alle er engle med en vinge, og sammen kan vi flyve.

"Det er ganske vist" - en aften af og med H.C. Andersen fortalt af Susse Wold, på Sukkerkogeriet i Odense 29. marts samt 4. og 5. april. Alle dage kl. 19.30.

Sammen kan vi flyve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce