Samfundsrevser, læge og ryger

Foto: WILMANN THOMAS/EB

Samfundsrevser, læge og ryger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politisk ukorrekte Tage Voss fylder 90 år lørdag

I årevis har Tage Voss holdt fast i den politisk ukorrekte påstand om, at der ikke findes noget bevis for sammenhængen mellem rygning og kræft.

Selv er han beviset på, at man ikke nødvendigvis får et kort liv, selv om man ryger.

Lørdag fylder rygeren, lægen og forfatteren Tage Voss 90 år stadig med høj cigarføring - som han selv har sagt: "Røget flæsk holder sig bedre end fersk".

I 2000 kom det frem, at Tage Voss havde fået penge fra den amerikanske tobaksgigant Philip Morris samtidig med, at han talte for rygernes rettigheder og satte sit velkendte spørgsmålstegn ved tobakkens skadelige virkninger.

Men Tage Voss afviste, at han var blevet "købt" af industrien og forklarede, at han blot havde fået dækket sine udgifter. Året efter fik han en næse af Lægeetisk Nævn for ikke at have fortalt om sin økonomiske forbindelse til tobaksindustrien.

Rådet lagde til grund, at hans lægefaglige baggrund var en afgørende faktor for, at hans argumenter er blevet hørt i offentligheden, og at det ikke har stået klart, at han modtog pengebeløb fra et tobaksfirma.

Tage Voss en del år næstformand i Rygeforeningen Hen-Ry (Hensynsfulde Rygere) og det sammen men lægetitlen gjorde ham til en af de mest gennemslagskraftige personer i den danske rygerdebat.

For fire år siden fortalte han i et interview med Ekstra Bladet: "Jeg har jo ord for at være en gammel surerøv, negativ, og kritisk. Hvis det er sådan, de opfatter mig, er det sådan de opfatter mig. Det kan jeg ikke gøre noget ved. Men nu skal vi have en cigar".

Det er ikke kun debatten om rygning, Tage Voss har deltaget i. Han har blandet sig dér, hvor der var plads til, at samfundsrevseren kunne boltre sig, og det er blevet til en omfattende produktion af kronikker og debatindlæg. Tage Voss har også et omfattende forfatterskab bag sig, og det er ikke kun faglitteraturen, der har optaget ham.

Mere end 40 bøger om blandt andet rygning, stofmisbrug, besættelsen og sexologi er det blevet til gennem årene.

Fra 1954 til 2002 udgav han en række essays, og den seneste roman i en række på 12 fra hans hånd - Moise Minski's Vandring - udkom i 2005. Han har også skrevet børnebøger om blandt andet det at komme på hospitalet og hvad der er inde i kroppen.

Tage Voss var medlem af Dansk Forfatterforenings bestyrelse 1969-75.

I juni i år fik han et æreslegat på 400.000 kroner fra M. Dæhnfeldt Foundation for sin kunstneriske formåen gennem en skønlitterær indsats i 50 år.

Tage Voss er født i København som søn af en kunsthandler og en pianistinde. Han blev student i 1937 og afsluttede den medicinske uddannelse i 1946.

Som nyuddannet læge kom han til Christiansø i 1947, hvor han blev i 20 år. De følgende 10 år var han skolelæge ved Københavns Kommune og 1977-88 i Birkerød. En del år var han lektor i skolehygiejne ved Københavns Universitet.

Siden arbejdede han blandt andet som fængselslæge, med narkomaner og med alkoholikere ligesom han var skolelæge og sociallæge.

Samfundsrevser, læge og ryger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce