Samarbejde giver resultater


Samarbejde giver resultater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

60 ÅR: Overlæge, dr.med. Niels Laurits Torp Carlsen tager sig af de små kræftpatienter på Odense Universitetshospital

Allerede som ung og nybagt medicinsk kandidat fattede han interesse for behandlingen af kræft hos børn. Det var i 1971, og dengang overlevede kun hver fjerde af de ramte.

Nu bliver tre ud af fire børn med kræftsygdomme helbredt, og overlæge, dr.med. Niels Laurits Torp Carlsen, Møllemarksvej 27 A, Odense V, har gjort hele udviklingen med.

Søndag fylder han 60 år, og aktuelt er han hovedansvarlig for afsnittet om netop børnekræft i den fynske kræftplan for 2005. Desuden deltager Niels L. T. Carlsen i planlægningen af forholdene for de små kræftpatienter i det kommende H.C. Andersen Børnehospital ved Odense Universitetshospital.

For den højt anerkendte specialist inden for sit lægefaglige område er der ikke tvivl om baggrunden for, at langt flere børn med kræft nu overlever. Gennembruddet kom ved indførelsen af en effektiv behandling med kemoterapi.

Blandt de vigtigste årsager til denne succes er et internationalt samarbejde om forskning, udvikling og såkaldt klinisk kontrollerede undersøgelser. Her har Niels L. T. Carlsen været i front.

Inden for den medicinske verden måles den videnskabelige indsats bl.a. gennem publiceringen af artikler i anerkendte tidsskrifter. Gennem årene er det blev til mere end 60 videnskabelige indlæg fra Niels L. T. Carlsens hånd. Således blev han dr.med. på en disputats om en sjælden kræftform hos børn.

Med fokus på værdien af samarbejdet tværs over grænserne lægger Niels L. T. Carlsen vægt på de opgaver, som bliver løst i lægevidenskabelige selskaber som SIOP (International Society of Paediatric Oncologi)og den Nordiske Børnekræftforening med betegnelsen NOPHO.

Naturligvis er han medlem af begge disse to selskaber, og det samme gælder for adskillige andre selskaber inden for kræft- og blodsygdomme. Niels L. T. Carlsen har siddet i bestyrelsen for NOPHO og var i maj sidste år vært for organisationens årsmøde, som blev holdt i Odense.

Her fik han brug for sit talent for at organisere. Det benytter han ligeledes i det daglige arbejde, som omfatter flere overordnede opgaver.

Siden 1983 har Niels L. T. Carlsen haft status som speciallæge i børnesygdomme. Gennem de sidste 10 år har han været specialansvarlig overlæge for børnekræftafsnittet ved Odense Universitetshospitals børneafdeling .

Dertil kommer jobbet som leder af behandlingen af kræft- og blodsygdomme hos børn i hele det sydlige Danmark, der omfatter en fjerdedel af landets befolkning.

Foruden deltagelse i det internationale samarbejde omkring alle de kræfttyper, der ses hos børn, er samarbejdet udvidet med landets tre andre børnekræftcentre på hospitalerne i Aalborg og Århus samt Rigshospitalet. Alle fire anvender nu en ens form for behandlingsprotokoller.

Sagt med andre ord bliver der talt i samme sprog, og det har selvsagt betydning for udvekslingen af erfaringer. Hans egne erfaringer er viderebragt gennem mange års undervisning som klinisk lektor i pædiatri ved universiteterne i København og Århus samt Syddansk Universitet i Odense fra 1996 til 2003.

Med rette er Niels L. T. Carlsen fagligt stolt af de fremskridt, der er gjort inden for behandlingen af børn med kræft. Han tror samtidig på, at det kan blive endnu bedre.

Hans optimisme kombineres med en klar forståelse for realiteterne. Som læge og fagmand vil Niels L. T. Carlsen gerne indgyde de kræftramte børn og selvsagt deres forældre, at der kan være håb.

Udviklingen og statistikken fortæller et tydeligt sprog. Men der skal være noget at have håbet i. Ellers foretrækker han den barske ærlighed, selv om det hver gang er lige smerteligt at give den nødvendige besked. Iden sidste ende drejer det sig om sikre en livskvalitet, som kan ligge i at få sagt ordentligt farvel.

Ærligheden betyder også, at Niels L. T. Carlsen ikke er nogen tilhænger af alternativ behandling af kræft. Intet tyder på, at kroppens immunsystem vil kunne føre til helbredelse. Det er ellers en påstand, mange forhandlere af alternative lægemidler kommer med.
Niels LAurits Torp Carlsen
Født 8. maj 1945.

Medicinsk kandidat i 1971. Speciallæge i børnesygdomme siden 1983.

Gennem en halv snes år specialeansvarlig overlæge for børnekræftafsnittet på Odense Universitetshospital.

Leder af behandlingen af kræft-og blodsygdomme hos børn i det sydlige Danmark.

Samarbejde giver resultater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce