Sadelmager i 60 år

Sven Aage Andersen har 60 års jub som møbelpolstrer.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Sadelmager i 60 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sven Aage Andersen fra Munkebo holder liv i sit gamle håndværk som møbelpolstrer

En lun sensommerdag for 60 år siden mødte Sven Aage Andersen spændt og forventingsfuld, men også en smule nervøs op på værkstedet hos Lindholm Møbler i Kerteminde.

Han var kun 15 år og havde fået en læreplads som møbelpolstrer. De følgende fire år lærte han det hæderkronede fag til bunds, dels i Kerteminde, dels på skole i Odense. Og al transport foregik på cykel til og fra hans hjem i Munkebo.

- Det kunne godt være hårdt, og det blev til mange meget lange dage, men så lærte man at blive sej og udholdende, fortæller Sven Aage Andersen med et af sine mange varme smil.

Vi møder ham godt gemt væk fra gadelarm i en charmerende baggård med tilhørende værksted i Thorsgade 73 i Odense. Her har han de seneste tre år haft husly hos sin gamle ven og kollega fra Odense Teater Nis Jarl Jespersen, som har luret ham så mange fiduser af, at han selv kan tage sig af de efterhånden mange kunder, der finder vej til det hyggelige møbelpolster-værksted. Ofte er det unge mennesker, der kommer med farmors gamle lænestol under armen for at få den betrukket med nyt stof.

Andre opgaver deles de pænt om som da kirken på Holckenhavn i Nyborg forleden skulle have nyt knæfald. Her var der udfordringer og arbejde til begge, og resultatet har da også fået varme roser med på vejen.

Sven Aage Andersen har en bunke oplevelser og minder at øse af fra sine 60 år i faget. Efter sine 18 måneder ved militæret rejste han som ung til København for at se, om vingerne og færdighederne fra læreårene i Kerteminde kunne bære. Han fik hurtigt arbejde i Kongens Lyngby, og overtog i 1954 firmaet med fuld ordrebog, flere svende, læredrenge og hele molevitten.

- Det tegnede lyst og godt, men det var bare ikke mig. Jeg duede ikke som arbejdsgiver, og måtte derfor give op. Sådan var det bare.

Han vendte i 1959 tilbage til Fyn. A. P. Møller var ved at anlægge Lindø-værftet, og her lurede Sven Aage Andersen en ny kundekreds i det hastigt voksende Munkebo. Han åbnede egen forretning, og drev den frem til 1967, da han fik ansættelse hos møbelhandler Isaksen i Nørregade i Odense.

På et tidspunkt tog han sangtimer hos Rigmor Gadborg, og hun lod sin håbefulde elev forstå, at Odense Teater stod og manglede tenorer i koret til opsætningen af "Flagermusen."

Den syngende møbelpolstrer meldte sig på teatret og fik plads i koret.

- Desværre sang jeg sopran hver aften og ikke tenor, som opgaven lød på. Derfor meddelte Børge Wagner mig, at jeg ikke kunne bruges længere, fortæller Sven Aage Andersen.

Han fortsatte i stedet i tre somre i koret på Nyborg Vold og kontakten til Odense Teater var trods alt så intakt, at Kai Wilton i 1972 ansatte ham som sadelmager. Det førte til 23 glade, travle og udfordrende år, hvor han ikke alene havde ansvaret for alle faste tæpper i teaterhuset, men også satte sit professionelle aftryk på talrige forestillinger med bl.a. bagtæpper.

- Alt hvad der ikke sidder og hænger på skuespillerne, skal laves her, kunne man høre den altid smilende og hjælpsomme sadelmager udbryde, når han huserede med sin Singer-symaskine og de andre hjælpemidler i de lavloftede lokaler på Odense Teater.

Han blev samtidig brugt som en meget inspirerende guide, og kunne på en god sæson nå op på 150 rundvisninger på teatret.

Til gengæld var det definitivt slut med at synge og optræde på scenen. Ofte ved bl.a. premierefesterne havde den glade sadelmager vanskeligt ved at dæmpe sit gode humør og sanglæde, men det blev altid slået ned med et: "Klap så i, Sven Aage", og det måtte han så tage til efterretning.

Da han i 1995 holdt op på Odense Teater, åbnede han eget værksted i Kerteminde og underviste samtidig på Ullerslev Husflidsskole. Det var imidlertid at spænde buen for højt, og en blodprop sendte Tarzan til tælling, som han selv udtrykker det.

Sven Aage Andersen har i dag en bolig på Kragsbjergvej i Odense og så sit elskede og uundværlige værksted i Thorsgade. Han har den glæde, at sønnen Michael på 47 år også har valgt at arbejde i teater-miljøet. Han er tilknyttet Århus Teater som maler.

Reception

Thorsgade 73, Odense C, mandag den 1. september kl.15.
Sven Aage Andersen har 60 års jub som møgelpolstrer.
Sven Aage Andersen har 60 års jub som møgelpolstrer.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Sadelmager i 60 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce