Røde Knud med de grønne synspunkter

Knud Clemmensen
Foto: Hans Sturesson

Røde Knud med de grønne synspunkter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der var mange, der grinede af Knud Clemmensen, da han igen og igen talte miljøets sag, men nu har statsministeren gjort hans ord til sine, og det passer Knud Clemmensen ganske godt

SVENDBORG: Vi kan lige så godt slå det fast med det samme: Lektor Knud Clemmensen har ingen planer om at lade sig klippe, selv om han nu fylder 60 år.

Det lange hår, som han tillagde sig i de glade Beatles-dage i 60?erne, er blevet lidt af et image for ham, og som han selv siger: - Når jeg nu har hår til det, hvorfor skulle jeg så lade mig klippe.

Knud Clemmensen afslører også her i forbindelse med den forestående 60 års fødselsdag den 25. december, at han i en periode frygtede, at han som mange andre med alderen ville blive lidt tyndhåret. Det skete heldigvis ikke. Derfor fortsætter han med at se ud, som han altid har gjort, og han fortsætter i øvrigt også kampen for et bedre miljø og et rødere Danmark. Som han også altid har gjort.

Knud Clemmensen er lidt af en institution på den lokale venstrefløj. Utallige er de gange, hvor han i forsamlinger har rejst sig op og talt miljøets sag, og jo, han lagde da godt mærke til, at der blev grinet lidt af ham, og at han på mange virkede som en rød klud - og dødhamrende irriterende.

Er der to der står sammen

Nu er der ikke så mange der griner mere. De lytter. Knud Clemmensen er nemlig en mand, der ved, hvad han taler om, og han noterer med tilfredshed - og med nogen forundring - at landets statsminister, Anders Fogh Rasmussen, nu mener det samme, som han har ment de sidste 25 år - på miljøområdet, forstås. Er der to, der står sammen, er det Knud og Anders.

- Der er en vilje til at forandre tingene, og det hilser jeg velkomment, siger Knud Clemmensen, der også med stor flid har plæderet for sine grønne synspunkter i bestyrelsen for Sydfyns Elforsyning, hvor han har siddet først i repræsentantskabet og nu seks år i bestyrelsen. Her har han sågar fået indføjet i formålsparagraffen, at elselskabet »skal bidrage til forebyggelse af klimaændringer«.

Hurtig på pedalerne

Knud Clemmensen har været grøn fra barnsben. Han er født på førstesal på Tved Elværk, hvor hans mor efter julefrokosten og tre snapse meddelte faren, der var elværksbestyrer, at han godt måtte ringe efter jordmoderen. Det turde næsten være overflødigt at nævne, at der i forbindelse med elværket var vindmøller. Dem har Knud Clemmensen holdt meget af lige siden.

Da værket i Tved blev nedlagt, flyttede familien til Odense, hvor faren underviste i fysik og kemi - og især i elekticitetslære - på Odense Teknikum. Familien boede tæt ved cykelbanen, og her kørte Knud race. Han var hurtig på pedalerne og satte som 10-årig banerekord for sin aldersklasse.

Siden har cyklen været hans foretrukne befordringsmiddel - sammen med tog.

Elværker og jernbanestationer

- Da jeg fyldte 18 år, besluttede jeg, at jeg ikke ville have kørekort, fordi jeg fandt, at biler var et problem. Det synes jeg stadig, siger Knud Clemmensen, der med et 11-tal i fysik til studentereksamen gik i farens fodspor og uddannede sig som cand. scient. i matematik og fysik fra Odense Universitet, og siden har han undervist på Skt. Knuds Gymnasium, Odense Katedralskole og Vestfyns Gymnasium, inden har i 1980 vendte hjem til Svendborg og en stilling som lektor ved VUC Fyn i Svendborg.

Farens store interesse for el betød, at Knud som barn blev taget med på besøg på et utal af elværker.

Han syntes det var lige så sjovt, som når morfaren tog ham med på besøg på jernbanestationer.

Han var nemlig vild med tog og arbejdede hele livet ved jernbanen, hvor han lagde spor - bl.a. tværs over Fyn.

Togtur i fødselsdagsgave

Denne lidenskab for tog har Knud Clemmensen arvet, og derfor har han også besluttet at give sig selv en togtur i fødselsdagsgave. Han kører den 25. december hjem til Svendborg fra julebesøg hos en datter i Fredericia.

- Der ligger en markering i, at jeg vælger at køre i tog på min fødselsdag, men også en hilsen til min elskede morfar, siger Knud Clemmensen, der faktisk havde overvejet en tur med hurtigtog fra Malmø til Stockholm. Men den må vente.

Musikalsk signal

Tilbage til håret. Allerede i folkeskolen vakte det opmærksomhed. Tysklæreren gav ham i hver eneste tysktime fem øre, så han kunne spare op til en klipning. Knud tog mod pengene, men han lod sig aldrig klippe. Tysklæreren må have båret over med bedrageriet, for Knud fik 10 i karakter ved den afsluttende eksamen.

Håret signalerer også, hvad det er for en musik, Knud Clemmensen gerne lytter til. Ligheden med medlemmer af favoritbandet Grateful Dead er slående, men ellers spænder hans musik-interesse vidt.

Knud Clemmensen er storforbruger af musik.

- Den luft, jeg indånder, er musikken, siger han, og sådan har det været, lige siden han som 13-årig fik øre for Fats Domino.

Koncert-forbruger

Første juledags fødselar er ivrig koncertgæst, når der byder sig store oplevelser rundt om i landet, og så kan han slå to fluer med et smæk: Lytte til musik og køre med tog.

Senest var det en koncert i Vega i København med Martha Wainwright, som han oven i købet fik en snak med, ligesom han på Facebook er venner med mange af sine musikalske favoritter.

Jo, den gamle RU?er, senere kommunist og så medsstifter af Enhedslisten, Knud Clemmensen, er - på mange måder - noget ved musikken, fordi det langt hen ad vejen har vist sig, at det, han siger, er ganske fornuftigt.

Det har han i hvert fald statsministerens ord for.

Røde Knud med de grønne synspunkter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce