Radiojournalisten Kjeld Koplev huskes bedst for sit samtaleprogram »Koplevs Krydsfelt«, som havde ca. 200.000 trofaste lyttere hver torsdag formiddag
København: Radiojournalisten Kjeld Koplev lærte hemmeligheden bag et godt samtaleprogram. I »Koplevs Krydsfelt« lod han gæsterne tale, mens han selv tav og lyttede.

- Faktisk udmærker den gode radiovært sig ved at kunne holde kæft. Hans eller hendes vigtigste funktion er at lytte, skrev Kjeld Koplev i en artikel til fagbladet Journalisten nogle år tilbage. Sådan holdt han sine mange trofaste lytteres ører tæt ved højttalerne hver torsdag formiddag i 12 år, mens »Koplevs Krydsfelt« sendte fra Radiohusets tårn.

Hans interviews i programmet var kendt og elsket for deres intimitet og trygge stemning. Krydsfeltet sluttede, da DR forlod Radiohuset, men Koplev laver fortsat radio for P1. I programmet »Koplevs Køkken« trækker han fra sin anden håndværksuddannelse som kok.

Privat er Kjeld Koplev, der lørdag den 7. februar fylder 70 år, gift med Marianne Koester, og de har i alt fem sammenbragte børn. Han har skrevet et utal af børnebøger, størstedelen i samarbejde med sin hustru. Derudover har Kjeld Koplev for et par år siden udgivet sine erindringer om de 40 år, han har tilbragt hos DR i bogen »Journalist på trods«.

Titlen henviser også til hans opvækst, som ikke ligefrem var nem. Som fireårig døde hans mor, og han måtte flygte til Sverige med sin far på grund af deres jødiske baggrund i 1943. Han kunne ikke stave og fik en dårlig eksamen, men det lykkedes ham - på trods af alt - at blive journalist.

/ritzau/