Punktskriftens opfinder fejres


Punktskriftens opfinder fejres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Franskmand åbnede en verden af oplevelser og muligheder for blinde

Søndag den 4. januar er det 200 år siden, at punktskriftens opfinder, Louis Braille, blev født. Han nåede aldrig selv at opleve, at punktskriften blev anerkendt, men hans opfindelse har åbnet en verden af oplevelser og muligheder for blinde og svagtseende, og 100 år efter sin død blev Louis Brailles jordiske rester flyttet fra kirkegården i den lille by Coupvray uden for Paris til Pantheon i Paris, og dermed blev han æret som nationalhelt.

Louis Braille blev blind som tre-årig, da han ved et uheld fik en kniv i øjet, mens han legede på sin fars værksted. Stik mod sædvane på den tid kom Louis Braille i den almindelige skole, og på grund af sine åbenlyse talenter kom han allerede som 10-årig på det franske blindeinstitut i Paris. På skolen indså Braille, at hvis blinde skulle have den samme adgang til viden som seende, var de nødt til at have adgang til bøgerne verden - noget, som blinde ikke havde den gang.

Han forsøgte at udtænke en skriftsystem for blinde, men det var først, da han mødte en forhenværende kaptajn i Napoloens hær, han fik sit gennembrud. Kaptajnen havde nemlig udviklet et sonografisystem, som bestod af taktile prikker, og som skulle gøre det muligt for soldater at læse i mørke. Systemet slog aldrig igennem i hæren, men det inspirerede Louise Braille, der allerede som 16-årig udviklede det system, punktskriften i dag bygger på. Louis Braille døde som 43-årig af tuberkulose i 1852. Hans 200 års fødselsdag markeres bl.a. med en orgelkoncert i Kildevældskirken i København i overværelse af blandt andre grevinde Alexandra og kongelig skuespiller Ghita Nørby.

Punktskriftens opfinder fejres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce