Provstens nye

Føns: Provst Erik Fondsbøl går på pension Foto: Robert Wengler
Foto: Robert Wengler

Provstens nye

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

udfordringer Portræt

Den tidligere provst i Middelfart, Erik Biering Fonsbøl, fylder 60 år i fuld fart uden sin menighed

Erik Fonsbøl og hans kone Kirsten har taget hul på et helt nyt liv som pensionister, husejere og bedsteforældre.

Tilværelsen deler de mellem sommerhuset ved Svanninge på den smukke Faaborg-egn og så sønnens lejlighed i København. Det er kun nogle få uger siden flyttelæsset ankom til Svanninge fra den store præstegård i Føns ved Middelfart, som havde været parrets hjem i en snes år.

Erik Fonsbøl har siden knoklet med at renovere huset i Svanninge, og i dag kan han rette ryggen og tage et velfortjent pusterum for at fejre sin 60 års fødselsdag.

Beslutningen om at gå på pension traf han for et par år siden - til stor beklagelse for den trofaste menighed i Føns-Ørslev-Udby-Husby sogne ved Middelfart. Derfor var det også en meget bevægende begivenhed, da menigheden i juli deltog i hans afskedsprædiken i Husby Kirke og den efterfølgende reception i forsamlingshuset.

- Fremover skal jeg vænne mig til ikke at være præst, men kun være Erik, sagde han med den ene ben ude af præs­teboligen til Stiftstidende.

Erik Fonsbøl blev i 1981 cand. theol. fra Københavns Universitet, og har i 20 af de forløbne 28 år været præst i Føns. Samtidig har han de seneste 12 år været provst i Middelfart, og dermed haft ansvaret for de 20 sogne i Middelfart Kommune.

Et stort kapitel i Erik Fonsbøls liv og virke er helliget Grønland. Som soldat i Flyvevåbnet blev han i 1970 udstationeret på flyvestation Grønnedal som vejrobservatør, og tabte allerede da en del af sit hjerte til det store og smukke land mod nord.

Han vendte hjem, læste teologi i København og blev færdiguddannet i 1981. Han rejste da med sin familie til den lille bygd Fiskenæsset, hvor han var præst i tre år, inden han flyttede til Jakobshavn, det nuværende Ilulissat, hvor han havde embede i tre år.

Familien rejste i 1986 tilbage til syddanmark, og Erik Fonsbøl blev sognepræst i Føns-Ørslev-Udby-Husby. Efter syv år på Vestfyn trak Grønland så meget, at han igen pakkede kufferten og blev sognepræst i Qaqortoq (det tidligere Julianehåb). Også her blev det til tre år, inden han vendte tilbage til sin menighed på Vestfyn og blev provst.

Erik Fonsbøl har ikke siden været i Grønland, men et besøg står meget højt på hans ønskeseddel. Ikke et mindst et gensyn med bygden Fiskenæsset drømmer han om.

Han har skrevet et par bøger til brug i Grønland bl.a. en undervisningsbog til grønlandske minikonfirmander. Skriveglæden vil han også passe og pleje i sit nye liv som "pensionist Erik", hvis der ellers bliver tid mellem de mange andre gøremål og sysler.

Provstens nye

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce