Prosaist

TAGE SKOU-HANSEN KK FRIT LØB FOT JACOB SKOU-HANSEN
Foto: Privatfoto/Jyllands-Posten

Prosaist

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

i førertrøjen Portræt

Tage Skou-Hansen har siden 1967 klaret sig godt og flot som forfatter. I morgen fylder han 85 år

Forfatteren Tage Skou-Hansen, der er blevet kaldt efterkrigstidens førende prosaist i dansk litteratur, fylder i morgen 85 år.

Siden sit berømte essay "Forsvar for Prosaen", der blev offentliggjort i tidsskriftet Heretica i 1950, har han arbejdet med den moderne prosas udfordringer som fortæller.

Dengang skrev Tage Skou-Hansen i sit "forsvar":

- Lyrikken har jo altid været regnet for finere end prosaen, og det er i grunden mærkeligt, når man tænker på, hvor let det er at skrive lyrik. Selv de grønneste poeter kan dyrke genren, når de blot har øvet sig flinkt i at føle.

Siden har Tage Skou-Hansen - som ingen anden - fortalt historier om danskerne og stædigt fastholdt den rea-listiske menneskeroman.

- Tage Skou-Hansens prosa er intens, underspillet, sprogligt fintmærkende og nærværende. Som prosaist skriver han sig ind i en realistisk tradition i dansk litteratur i sporet efter St. St. Blicher og Henrik Pontoppidan, skrev forfatteren Anne-Marie Mai om Tage Skou-Hansen, da han i 1997 blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris for bogen "På sidelinjen".

Tage Skou-Hansen debuterede i 1957 med romanen "De nøgne Træer", der blev filmatiseret i 1991 og i dag har status som et af hovedværkerne i dansk litteratur.

Debutromanen foregår i Århus i 1944, og krigen er den dramatiske baggrund for en lidenskabelig kærligheds- historie mellem studenten Holger Mikkelsen og Gerda, der er gift med modstandsgruppens leder.

Tage Skou-Hansen deltog selv i modstandskampen, og besættelsesårene er vedblevet at være et omdrejningspunkt for hans forfatterskab.

Siden fulgte en hel romanserie om Holger Mikkelsen, i alt syv bind, der tilsammen danner et nuanceret billede af stemninger og tilstande i Danmark helt frem mod århundredskiftet.

I årene efter 1986 har Tage Skou-Hansen udgivet en ny romanserie med fællestitlen "Det runde bord". I romanerne følger man en gruppe mennesker, der søger at fortolke deres eget liv ud fra ungdomsvennen Aksels død ved at tage et meningsløst, radikalt spring ind i tysk krigstjeneste.

Inden debuten i 1957 havde Tage Skou-Hansen taget en magisterkonferens i almindelig og sammenlignende litteratur fra Aarhus Universitet i 1950.

Herefter blev han forlagskonsulent og tidsskriftsredaktør for Ole Wivels forlag og tidsskriftet Heretica, hvor han selv skrev en række essays.

Men i 1958 forlod han det københavnske parnas og tog til Askov Højskole, hvor han blev lærer.

I 1967 tog Tage Skou-Hansen så springet ud i det usikre liv som fri forfatter, og det er med base i parcelhuset i Egå uden for Århus, gået godt i alle årene frem til i dag. (ritzau)

Prosaist

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce