Professor og biavler


Professor og biavler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hans Jørn Kolmos, der er professor og overlæge ved SDU og OUH, fylder 60 år tirsdag

Han er landmandssøn fra Sønderjylland, har været overlæge i København og har de seneste otte år været professor ved Syddansk Universitet i Odense og overlæge på Odense Universitetshospital.

Professor, overlæge, dr. med. Hans Jørn Kolmos har som de fleste andre læger været viden om i sin karriere. På tirsdag fylder han 60 år, og det sker med fuld damp på kedlerne.

Hans Jørn Kolmos har siden år 2000 haft sit arbejde i Odense. Her tilbringer han hverdagene med arbejde på universitet og sygehus og det daglige pusterum på Carl Baggers Allé 2a i Odense SV. Fritiden derimod tilbringes på Sjælland i hans elskede hjemmebase i Tappernøje ved den smukke Præstø Fjord, hvor hans kone Lisbeth er leder af Marjatta Fællessskabet, som er en institution for udviklingshæmmede børn og unge.

Parrets tre børn er alle fløjet fra reden, og Hans Jørn Kolmos nyder sin sparsomme fritid i det skønne og frodige Sydsjælland, hvor han også kan pleje sin interesse for biavl og produktion af honning.

Kolmos har som nævnt sine rødder syd for Kongeåen, hvor hans forældre drev landbrug. Med sin studentereksamen fra Sønderborg rejste Kolmos til Fyn, hvor det ny Odense Universitet tilbød undervisning i medicin.

Han blev læge i 1977, og efter aftjening af værnepligten som læge ved Fynske Livregiment kaldte Odense Universitetshospital med stillinger ved flere forskellige afdelinger.

Der var to fagområder, som især havde Kolmos' interesse, nemlig de medicinske nyresygdomme og den kliniske mikrobiologi. Hans doktordisputats fra 1985 "Hygiejniske problemer ved dialyse" vidner om engagementet i de to specialer. Det blev dog mikroorganismerne, der vandt.

Året efter disputatsforsvaret blev Hans Jørn Kolmos speciallæge i klinisk mikrobiologi og hurtigt derefter overlæge på den klinisk mikrobiologiske afdeling på Hvidovre Hospital. Allerede året efter overtog han posten som ledende overlæge ved samme afdeling, en post han beklædte frem til år 2000.

Det var en ret turbolent periode i Hovedstadens Sygehusvæsen med nedlæggelse af afdelinger og sammenlægninger. Hans Jørn Kolmos kalder det selv i dag "et oprørt hav som medførte en del kampe og højrøstede diskussioner." Afdelingen i Hvidovre kom styrket ud af denne urolige periode.

Hans Jørn Kolmos fandt også tid til at beklæde posten som formand for det videnskabelige selskab DSKM (Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi).

Hans arbejdskapacitet beskrives af kolleger som legendarisk. Samtidig med det store administrative arbejde har Kolmos udført mange videnskabelige studier, hvad talrige artikler i internationale tidsskrifter vidner om.

Den fynske professor har også flair for pædagogik, idet han er en fremragende og engageret underviser. Han har ikke blot videregivet sin store viden herhjemme, men også undervist i bl.a. Kina og de baltiske lande.

Med denne ballast var det naturligt, at han søgte og fik en professorstilling. I 2000 blev han professor ved Syddansk Universitet og overlæge ved klinisk mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital.

De medicinske studenter er begejstret for undervisningen, og Hans Jørn Kolmos har da også modtaget prisen som Årets Underviser ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Desuden beklæder han ved fakultetet posten som Ph.D. skoleleder. På sygehusafdelingen varetager han specielt hygiejneområdet, og har bidraget til opklaringen af sygdomsudbrud. Han er formand for Hygiejnekomiteen for Fyn og har været i bestyrelsen for den Internationale Federation for Infektionskontrol.

Professor og biavler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce