Præsten på vandring


Præsten på vandring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PILGRIM: 750 kilometer pilgrimstur i Spanien satte noget i gang hos sognepræst Anette Foged Schultz i Kværndrup

Sognepræsten i Kværndrup er blevet en del af en landsomfattende succes. I1999 fulgte Anette Foged Schultz den 750 kilometer lange og mere end 1000 år gamle pilgrimsvej i Spanien med mål i Santiago de Compostella. Det satte noget i gang hos hende, og hun tog initiativ til pilgrimsvandringer i fynsk regi.

Idéen har siden fænget andre steder, og nu er der nærmest tale om en bevægelse på landsplan. Selv om det i teologiske kredse er blevet kaldt noget katolsk pjat, der i øvrigt i sin tid blev forbudt af Martin Luther som led i opgøret med pavestolen.

Kritikken har dog ikke kunnet hindre lysten til at tage på pilgrimstur på hjemlig grund i at brede sig. Således har Ritzaus Bureau gjort op, at alene i 2006 er der tale om op mod et halvt hundrede arrangementer, og tallet stiger år for år. Danmark har endvidere fået et pilgrimscenter i Viborg.

En sådan udvikling kunne Anette Foged Schultz end ikke drømme om, da hun i 2002 stillede sig i spidsen for den første pilgrimsvandring på Fyn, der samtidig blev den første herhjemme i folkekirkeligt regi. Det skete i et samarbejde med amtets kulturudvalg, som opfordrede præsten til at genopdage de fynske pilgrimsruter fra Middelalderen.

Siden har hun hvert år i pinsedagene arrangeret pilgrimsture på Fyn med 180 deltagere som det største antal. Programmet følger nogenlunde samme mønster. Ismå flokke drager pilgrimmene fra kystbyerne med besøg i forskellige kirker undervejs.

Målet er domkirken i Odense, hvor der sluttes med en pilgrimsgudstjeneste og et fælles måltid. Siden foråret 2004 har Foreningen Fynsk Pilgrimsvandring stået for det praktiske arbejde med Anette Foged Schultz som formand.

Præsten i Kværndrup har altid kunnet lide at snøre vandrestøvlerne. Genoptagelsen af pilgrimsvandringerne betragter hun som en del af folkekirkens tilbud. Det er en moderne måde at være kirke på.

- Vi lever i en forjaget tid. Vi farer af sted i et overfladisk liv og har enormt brug for fred. At tage nogle dage ud giver et åndehul, har Anette Foged Schultz tidligere sagt.

Hun ser vandreturene som en mulighed for at følge den kristne tradition med at bruge tid til bøn, læsninger og fordybelse. Krop og sind påvirker hinanden. Når kroppen er i bevægelse, er sindet det også.

Den nu 46-årige Anette Foged Schultz er født og vokset op i landlige omgivelser ved Ebeltoft. Hun tog HF-eksamen i Århus og flyttede til Sjælland for at fortsætte sin uddannelse. Iførste omgang gik hun på Landbohøjskolen for hurtigt at skifte til teologistudiet på Københavns Universitet.

Som nybagt teolog fik hun i 1993 stilling som præst i Kværndrup. Hun valgte bevidst at søge et sted på landet med kun en kirke. Det skyldes et ønske om at være i tæt kontakt med sognets beboere.

Med afsæt som tidligere leder i FDF/FPF finder hun det vigtigt at gøre en indsats for børnene med specielle børne- og ungdomsgudstjenester. Hun har lige færdiggjort en uddannelse til psykoterapeut med særlig vægt på sjælesorg.

Som præst i Kværndrup arvede Anette Foged Schultz de specielle gøglergudstjenester, som forgængeren, Kristian Kjeldgaard, havde sat i værk i forbindelse med det årlige Egeskov Marked. Her møder landevejenes farende folk op i stort tal, og den brogede flok samles til gudstjeneste.

Efter fem år besluttede hun imidlertid at sige stop. En gudstjeneste udviklede sig til, hvad hun kalder et cirkus med præsten i klovnerollen, og det brød hun sig absolut ikke om.

Holdningen blev modtaget med delte meninger. Nogle fandt, at hun overreagerede, mens det hos andre skabte stor respekt.

Vigtigst for Anette Foged Schultz var opbakningen fra menighedsrådet og markedsudvalget, der står bag Egeskov Marked. Det cementerede den lokale forankring, der for hende er et afgørende grundlag for virket som sognepræst.

Med hensyn til gøglerne fik de alligevel deres gudstjeneste. Som emeritus tog Kristian Kjeldgaard over med andagt i det fri, indtil han døde sidste år. Inden da havde han sikret sig en afløser i gadepræst Peder Thyssen fra Odense.

Egentlig har Anette Foged Schultz aldrig kommenteret denne løsning. Men det er sikkert, at hun er tilfreds med at slippe for en tradition, som hun ikke havde hverken lod eller del i. Hendes lyst og behov for at virke i fællesskab omkring evangeliet får hun dækket som sognepræst og pilgrim.

Hun deler også flittigt ud af sine oplevelser til andre. Det udmønter sig gennem foredragsvirksomhed på hovedsageligt Fyn, ligesom Anette Foged Schultz er medforfatter til en nyudkommet bog for børn og unge om pilgrimsvandringer.
Anette Foged Schultz
46 år. Født og vokset op på landet ved Ebeltoft.

HF-eksamen i Århus 1981. Teologisk kandidat fra Københavns Universitet i 1992.

Sognepræst i Kværndrup siden 1993.

Formand for Foreningen Fynsk Pilgrimsvandring siden dens start i 2004.

Anette Foged Schultz har i et par måneder været sygemeldt på grund af stress og er netop begyndt sit arbejde igen på halv tid.

Præsten på vandring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce