Præsten, der ikke troede på Gud, fylder 70

Thorkild Grosbøll, præst i Taarbæk. Tidl. sognepræst Thorkild Grosbøll, fylder 70 år tirsdag den 27. februar 2018.. (Foto: Sisse Stroyer/Scanpix 2018)

Præsten, der ikke troede på Gud, fylder 70

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Taarbæk-sognepræsten Thorkild Grosbøll, der tirsdag den 27. februar fylder 70 år, blev landskendt i 2003, da han i et interview i Weekendavisen udtrykte sin manglende tro på de grundlæggende sandheder i kristendommen.

- Jeg tror ikke på en skabende og opretholdende Gud, ikke på en opstandelse eller evigt liv. Den slags har aldrig sagt mig noget - end ikke som barn, forklarede Grosbøll.

Synspunkterne - som han selv havde fremsat forinden i bogen "En sten i skoen" - førte til en offentlig debat på kogepunktet.

Og fra 3. juni 2003 måtte Grosbøll stille til tjenstlige samtaler om sin tro hos biskoppen i Helsingør Stift, Lise-Lotte Rebel.

Samtidig blev han fritaget for tjeneste, fordi han ifølge biskoppen havde svigtet ved at tilsidesætte folkekirkens bekendelsesgrundlag og skabe "dyb forvirring" om folkekirken.

Var kritikken fra kirkelig side heftig, var der dog mange, som støttede Thorkild Grosbøll i debatten. Ikke mindst hans egne sognebørn i Taarbæk.

- Vi er flintrende ligeglade med højteologiske diskussioner. Vi har Thorkild Grosbøll. Det er nok for os, sagde menighedsrådets formand til Kristeligt Dagblad.

Og Grosbøll selv fremturede i pressen.

- Gud hører fortiden til. Han er faktisk så gammeldags, at det undrer mig, at moderne mennesker overhovedet kan tro, at han eksisterer. Jeg er rigtigt grundig træt af al den tomme snak om mirakler og evigt liv, sagde han i 2005 til Ude og Hjemme.

Tilsynet med den opsætsige præst overgik fra Lise-Lotte Rebel til nu afdøde biskop i Roskilde Jan Lindhardt. Hos ham blev Grosbøll i maj 2005 - i vidners nærvær - tvunget til at bekræfte trosbekendelsen og sit præsteløfte med underskrift.

Herefter fik han - under skærpet tilsyn - lov at genoptage sin præstegerning, dog med mundkurv på.

Tre år senere stoppede Thorkild Grosbøll som præst, da han i 2008 fyldte 60.

Grosbøll gav gentagne gange udtryk for, at han var blevet misforstået af biskoppen og af pressen. (Ritzau)

Præsten, der ikke troede på Gud, fylder 70

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce