Præstedrømmen endte i Himmel og Helvede


Præstedrømmen endte i Himmel og Helvede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ole Lemmeke, der nu fylder 50 år, kan se tilbage på en række markante præstationer og flere hæderspriser for sine store roller i dansk film og teater

København: Skuespilleren Ole Lemmeke, der fylder 50 år lørdag den 10. januar, har siden slutningen af 1980?erne været flittigt brugt i dansk film, teater og tv, selv om vi på det seneste ikke har set helt så meget til ham som tidligere.

Egentlig ville han have været præst og læste også teologi et par år. Men han havde været militærnægter på Posthusteatret i København, og det satte gang i tankerne om at gå andre veje end Herrens.

Ole Lemmeke blev optaget på Statens Teaterskole, som han forlod i 1984. To år senere gjorde han publikum og anmelderne opmærksom på sit talent i Rialto Teatrets opsætning af »De efterladte«, og herefter fulgte en lang række markante teaterroller.

Han har i perioder været mere eller mindre fast knyttet til Det Kongelige Teater, hvor Lemmeke senest medvirkede i »Tartuffe« og »Bunbury« i sæsonen 2007-08.

I 1988 fik han sin første filmrolle i »Himmel og Helvede,« baseret på Kirsten Thorups berømte bog. Den indbragte ham en Bodil, og tre år senere måtte Ole Lemmeke finde plads i trofæskabet til både en Bodil og en Robert, som han modtog for sin fremstilling af sabotøren Holger Mikkelsen i filmatiseringen af Tage-Skou Hansens »De nøgne træer«.

Også »Den russiske sangerinde« og »Magnetisørens femte vinter« hører til hans fremtrædende roller. Lemmekes seneste film er »De unge år« efter et manuskript af Lars von Trier.

Han har gennem årene modtaget flere andre hæderspriser, blandt dem kan nævnes Marguerite Vibys Jubilæumslegat og Poul Reumerts Jubilæumslegat. Han blev for et år siden ridder af dannebrogordenen.

Ole Lemmeke er gift med mensendiecklærer Una Arnbjørn.

/ritzau/

Præstedrømmen endte i Himmel og Helvede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce