Politisk comeback

Arkiv - Tidligere fiskeriminister Kent Kirk satser nu p at g¯re comeback i dansk politik som Ribe Amts konservative spidskandidat til valget til det nye regionsrÂd i november, oplyser DR Radio Syd. Kent Kirk var medlem af Folketinget for de konservative fra 1984 til 1998, da han r¯g ud ved valget. Han var fiskeriminister fra 1989 til 1993. Han var ogs medlem af det f¯rste europÊiske parlament fra 1979 og s¯gte forgÊves at komme i Europa-Parlamentet igen ved valget sidste Âr. Inden den politiske karriere var han aktiv som fiskeskipper, bl.a. som formand for Esbjerg-fiskerne, og blev kendt som Captain Kirk, da han i 1983 sejlede mod den engelske kyst for at protestere mod den britiske fiskeripolitik. Kirk, der bor i Hjerting ved Esbjerg, er ikke lÊngere aktiv fiskeskipper, men forretningsmand i Esbjerg. Valget af konservativ spidskandidat finder sted den 2. maj. /ritzau/ (Ole Frederiksen / Polfoto)

Politisk comeback

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

REGIONSRÅD: Tidligere fiskeriministerKent Kirk fra Esbjerg på vej som konservativ spidskandidat i det nye regionsråd

De konservative stiller nu med det storkalibrede skyts i kampen om at få størst mulig indflydelse i det nye regionsråd for Fyn og den sydlige del af Jylland. Efter at have været ude af aktiv politik i nogle år er den tidligere fiskeriminister Kent Kirk fra Esbjerg parat til et comeback på den politiske arena som spidskandidat og dermed i princippet partiets bud på formandsposten.

En rum tid lå det ellers lige for, at den fynske amtsborgmester Jan Boye var oplagt som et klart bud på en konservativ kandidat til formandshvervet i regionsrådet. Hans satsning på i stedet at blive borgmester i Odense ved efterårets kommunalvalg har åbnet for andre muligheder, og lidt overraskende er Kent Kirk blevet bragt i spil.

Sammensætningen af de konservatives liste sker formelt først den 2. maj ved et opstillingsmøde i Vejle for partiets tillidsfolk inden for regionen. Et kandidatudvalg har på forhånd peget på Kent Kirk til at stå øverst på listen, og det betragtes nærmest som givet, at tillidsfolkene følger udvalgets indstilling.

Kent Kirk møder med rundt regnet 20 års erfaring som konservativ politiker. Han har været medlem af såvel Europa-Parlamentet som Folketinget og sluttede sin karriere som fiskeriminister i den sidste Schlüterregering fra 1989 til 1993.

Samtidig sad den nu 56-årige Kent Kirk gennem en årrække i partiets inderkreds som for eksempel medlem af hovedbestyrelsen og politisk ordfører med den indflydelse, som det kan give på den konservative politik. Han har stadig kontakt med den nuværende partileder, vicestatsminister samt økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen. Således var Kent Kirk med i det lille selskab, da vicestatsministeren fra Fyn for godt et års tid siden deltog i en "drengetur" til Italien for bl.a. at pleje en fælles interesse for golf.

Helt efter den tids sædvane i fiskerbyen Esbjerg, hvor Kent Kirk blev født og voksede op som søn af en fiskeskipper, kunne det ikke gå hurtigt nok med at komme ud af skolen og på havet. Han var kun 15 år.

To år senere tog han sætteskippereksamen fra navigationsskolen på Fanø, og som 21-årig købte Kent Kirk sin første kutter. Drømmen om at leve et selvstændigt liv som fiskeskipper blev opfyldt.

Det varede ikke længe, før kollegerne i Esbjerg fandt ud af, at de i Kent Kirk kunne sikre sig en god talsmand for deres og fiskerierhvervets synspunkter. Ien alder af 27 år valgte de ham til formand for Esbjerg Fiskeriforening, og det førte til en plads i bestyrelsen for den daværende Danmarks Havfiskeriforening. Begge poster forlod han efter 14 år, da han blev fiskeriminister.

For Kent Kirk var vejen fra en indsats på organisationsplan for fiskerne til en politisk karriere ganske naturlig. Med base i fiskerierhvervet og de konservative kom han i Europa-Parlamentet i 1979.

Fem år senere skiftede Kent Kirk fra 1984 til en plads i Folketinget. Her sad han indtil 1998 som repræsentant for den hjemlige Esbjerg-Fanø kreds og kronede sit politiske virke med årene som fiskeriminister.

Ide første år som politiker levede Kent Kirk en forholdsvis anonym tilværelse. Men i 1983 sørgede han for alvor for overskrifter og billeder i medierne.

Under en strid om fiskekvoter og fiskerigrænser sejlede han ind i engelsk farvand med kutteren "Sand Kirk". Båden var fyldt med journalister, som på grund af vejret led alle søsygens kvaler. Aktionen gav Kent Kirk tilnavnet "Captain Kirk".

Både rent fysisk og i overført betydning kender Kent Kirk til stormvejr. Ved siden af at være fisker og politiker er han også forretningsmand, og det har flere gange bragt ham i klemme for at være lige kreativ nok.

Han har måttet bøde til statskassen for ulovligt fiskeri. Desuden var han impliceret i en sag om salg af et selskab til en selskabstømmer, da den trafik foregik i begyndelsen af 1990'erne.

Med en urokkelighed som en skipper på broen i hårdt vejr holdt Kent Kirk fast på sin uskyld. Han lod mediestormen rase, indtil uvejret var ovre og den politiske sejlads kunne fortsætte under mere stille forhold.

Det varede indtil 1998, da Kent Kirk blev et af ofrene for de konservatives store valgnederlag. Efter sigende tog han det som noget af en lettelse ikke længere at skulle være i fokus. Istedet kunne han koncentrere sig om sine forretninger og investeringer i fiskeri og offshore-industrien.

Alligevel lod Kent Kirk sig friste til at opstille til EU-parlamentet i 2004 uden at komme ind. Nu er han parat til at prøve igen. Denne gang gælder det politikken i den del af det nye Danmarkskort, der omfatter regionen med amterne Fyn, Sønderjylland, Ribe samt en del af Vejle.

Foto: Polfoto/Ole Frederiksen

Politisk comeback

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce