Politiker Poulsen

Foto: Jens Dige /Polfoto

Politiker Poulsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Journalisten og nødhjælpschefen slap med nød og næppe ind i Folketinget

- Hu-ha for en gyser. Det går op og ned minut for minut. Uhyggeligt spændende, men jeg er jo vant til at arbejde i undtagelsestilstand.

Sådan lød det fra en af valgvalgkampens debutanter, da pendulet på tv-kanalerne svingede mellem "ikke inde" og "4-5 mandater" til Ny Alliance.

Jørgen Poulsen var partiets spidskandidat i Sydjylland Storkreds, og først i går eftermiddag kunne den tidligere generalsekretær i Dansk Røde Kors stoppe piben og slappe af med vished for, at han er blandt de udvalgte, som Naser Khader og Ny Alliance nu får i Folketinget. Han får partiets femte mandat.

Da den 64-årige Jørgen Poulsen sprang ud som politiker og meldte sig under Ny Alliances faner, vidste han udmærket, at han ville blive en god historie i medierne. Efter flere end 30 år som journalist og godt en halv snes år som generalsekretær i Dansk Røde Kors kender han mediespillet på godt og ondt, hvorimod opgaven som folketings-kandidat var ukendt land for ham.

"Hvad kender han til politik? Han vil blot udnytte, at han er et kendt ansigt for at bringe sig frem," lød det i flere læserbreve, da Jørgen Poulsen blev opstillet.

Selv tog han afslappet på kritikken og henviste til de skeptikere, der kastede sig over ham tilbage i 1993, da han blev ansat i Røde Kors.

"Hvad forstand har en radio- og tv-mand på humanitært arbejde," lød det vrissent fra et par læserbrevs-skribenter dengang.

De kritiske røster forstummede imidlertid, da Jørgen Poulsen først havde fået sikkert fat i roret i den store humanitære hjælpeorganisation.

Han fik hurtigt gjort Røde Kors til den mest synlige organisation af sin slags herhjemme. Det var således hans ide, at de danske håndboldpiger ved VM skulle spille med navn og logo for Røde Kors på brystet.

Dygtigt brugte han medierne til at få danskerne til lommerne, når der skulle samles ind til nødlidende ude i verden. Han taler og kender tv-sproget og kan på 50 sekunder give et præcist øjebliksbillede af den seneste naturkatastrofe eller humanitære tragedie, hvad enten det er i Asien eller i Afrika.

Ofte tager han selv af sted med den altid pakkede kuffert hjemme i villaen i Rungsted Kyst. Under tsunamien i Sydøstasien for snart tre år siden afbrød han straks juleferien for at rejse til den hårdt ramte Aceh-provins i Indonesien dels for at koordinere hjælpen, dels for via de danske medier at få gang i indsamlingerne herhjemme.

Særlig Afrika har en stor plads i Jørgen Poulsens hjerte. Som ung journalist kørte han godt et års tid rundt på motorcykel i det fattige kontinent, og i 1997 byttede Poulsen-familie hjem med en Røde Kors-medarbejder i Uganda, så hans børn ved selvsyn kunne få Afrika ind under huden.

Jørgen Poulsen har under den tre uger lange valgkamp haft mulighed for at vende hjem til sin fødeegn i jagten på stemmer. Han er husmandssøn fra landsbyen Branderup ved Toftlund, og han mistede sin far, da han var 13 år. Jørgen Poulsen kom ud at tjene i landbruget, men søgte efter nogle år ind på Tønder Statsseminarium. Han blev aldrig færdig som lærer, og har siden forklaret, at han allerede da havde tykt eventyrblod rindende i årerne.

Han rejste til England for at studere på Croydon College i London, og fik efter hjemkomsten en læreplads som journalist på Kalundborg Folkeblad. I 1967 var han udlært, og rejste et år til Afrika, inden han begyndte i Danmarks Radio i 1968.

Her fik han 25 gode, alsidige og udfordrende år, inden han kom til Dansk Røde Kors. De første mange år lavede han radio, men han nåede også at arbejde med tv, og mange vil huske hans særprægede pivende stemme, når han rapporterede fra bl.a. Stockholm, Washing-ton eller Hong Kong. De tre år som USA-korrespondent blev hans sidste stilling i Danmarks Radio, inden han i 1992 blev nødhjælpskoordinator for Røde Kors, Red Barnet og Folkekirkens Nødhjælp og året efter blev ansat i Dansk Røde Kors.

I sin seneste rolle som politiker føler Jørgen Poulsen, at han - som i de mange års nødhjælpsarbejde - kan gøre en forskel.

- Min mærkesag, nemlig at gøre noget for asylsøgerne, er lykkedes. Alene vor tilstedeværelse har fået både Venstre og Socialdemokraterne til at rykke sig på det punkt, sagde Jørgen Poulsen i går til JydskeVestkysten.

Politiker Poulsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce