Pianisten og dirigenten Daniel Barenboim fylder 75

Conductor Daniel Barenboim poses at the renovated Staatsoper opera house before its reopening in Berlin, Germany September 29, 2017. REUTERS/Axel Schmidt

Pianisten og dirigenten Daniel Barenboim fylder 75

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pianisten og dirigenten Daniel Barenboim, der fylder 75 år onsdag den 15. november, har været på spil et halvt århundrede og ligner stadigt mere sin generations største musiknavn på det klassiske område.

Han er den lille mand med den store historie:

Chef for statsoperaen i Berlin og dets verdensberømte orkester. Efterspurgt som dirigent og solist med flere hundrede indspilninger bag sig. Og en stadigt mere omdiskuteret skikkelse i den endeløse debat om Israel og naboerne.

Kort sagt: Daniel Barenboim har både klare holdninger til musik og sine meningers mod på politisk sprængfarlige felter.

Men han kan også være en uhyre venlig mand med smag for cigarer og på evig jagt efter en helt bestemt livret i form af ægte dansk smørrebrød.

Vidunderbarnet fra Buenos Aires i Argentina gik til klaverspil hos sin far og har aldrig haft andre lærere i faget.

Drengen blev opdaget af legendariske Wilhelm Furtwängler og helt sensationelt inviteret som solist hos Berlinerfilharmonikerne allerede i 1954.

Faderen havde bare Anden Verdenskrig i tankerne og fandt det alt for tidligt med en jødisk dreng som solist i Vesttysklands hovedstad - så svaret blev nej.

Filmindustrien har været i kødet på Barenboims kærlighedsliv. Ægteskabet med briten Jacqueline du Pré hører til de smukkeste og var i årevis på tidsskrifternes forsider.

Altså lige indtil den dejlige virtuos på strygeinstrumentet cello blev ramt af sclerose og endte i en kørestol.

Barenboim blev hos hende frem til hendes frygtelige død i 1987 og fik samtidig to børn med sin nuværende klaverhustru - og har altid hævdet, at den syge hustru aldrig opdagede det.

En spillefilm fra 1998 med titlen "Hilary and Jackie" giver et tragisk billede af turbulensen.

Daniel Barenboim arbejdede sammen med vennen Edward Said om en varig løsning på Israels konflikt med palæstinenserne og kræver endnu i dag accept af alle borgere inden for statens grænser og stop for yderligere bosættelser.

Han har endda opnået palæstinensisk æresborgerskab og optræder ikke sjældent under bulderet fra bomber og bulldozere.

Danmark og danskerne har længe haft en stor plads i hans hjerte. Han kom her første gang i 1952 sammen med entertaineren Danny Kaye og optrådte i Odd Fellow Palæet. Og han nævner gerne DR Koncerthuset på Amager som verdens ubetinget bedste sal for koncert med klaver alene.

Man kunne i 2009 endda se ham få overrakt vor egen Sonnings Musikpris og høre ham give en aldeles uforglemmelig koncert til tak.

Daniel Barenboim skal opleves live - som alle musikere og mennesker i almindelighed. Men hans indspilninger af Mozarts samlede koncerter for klaver og orkester er nu et helt fint bytte.

Og hvis man vil mærke den uforlignelige stemning af Barenboim som dirigent, slår hans optagelse af Elgars skønne "Enigma-Variations" med London Philharmonic Orchestra det meste. (Berlingske)

Pianisten og dirigenten Daniel Barenboim fylder 75

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce