Pengegalop i stram tøjle

Foto: Robert Wengler

Pengegalop i stram tøjle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyborgs Venstre-borgmester Jørn Terndrup fylder 60 - men slækker ikke på kursen

En umådelig træthed hos massevis af borgere i Nyborg Kommune i slutningen af 90'erne over at skulle tåles med den ene økonomiske sparerunde efter den anden og ude omkring høre, at Nyborg, det var da det rene økonomiske rod og ruin, fik nogen til at foreslå erhvervsmanden Jørn Terndrup som borgmesterkandidat for Venstre.

Målet var ved valget i november 2001 at vippe det store Socialdemokratiet af pinden og få skabt orden i de kommunale finanser.

Her seks år senere - og lige før han fylder 60 år på mandag - mener Jørn Terndrup, at han har fuldført missionen som manden, der siden nytår 2002 har holdt pengegaloppen i Nyborg Kommune i yderst stram tøjle.

- Det gælder om at få udgifter og indtægter til at balancere. Sværere er det sådan set ikke, lyder hans snusfornuft.

Men kuren var skrap. Hårde besparelser én gang for alle og dermed lavere service­niveau på alle områder, øget skat og grundskyld.

Det virkede. I dag er der styr på gælden. Og der er så småt begyndt at blive råd til at investere i fremtiden.

Terndrup lægger ikke skjul på, at den første valgperiode var det til tider hårdt at være Nyborg Kommunes førstemand.

- Jeg vidste, inden jeg sagde ja til at stille op, at det stod slemt til. Men jeg må sige, jeg blev ekstra ubehageligt overrasket, da jeg var blevet borgmester og så, hvor slemt det var, siger han om de år.

Ikke destomindre erklærer han her ved sin 60-årsdag, at det at være borgmester i Nyborg er det bedste job, han nogensinde har haft. Og han er parat til at fortsætte, så længe vælgerne synes det.

For Jørn Terndrup har haft mange forskelligartede job.

- Men altid noget, der har interesseret mig, understreger han.

Jørn Terndrup er ægte nyborgenser. Født og opvokset i byen kender han gud og hvermand - og også deres familie.

Den viden har han, fordi han har en almen interesse for andre mennesker. Og så er det en uvurderlig viden, som kommer ham til gode i funktionen som borgemster.

Da unge Jørn gik ud af skolen i 1965, kaldte militærtjenesten. Han blev befalingsmand ved pansertropperne i Næstved. I 1967 til 1970 var han udstationeret som FN-soldat på Cypern.

Hjemme igen i 1970 tog han ophold på Ollerup Gymnastikhøjskole, samme år blev han optaget på politiskolen i København.

Men det med forretninger, virksomheder og tal trak mere. Så han tog i 1973 handelseksamen i regnskabslinjen, de følgende år læste han til merkonom. Grunduddannelsen har han gennem årene suppleret med videreuddannelse indenfor erhvervsjura, statsautoriseret ejendomsmægler og valuar, ligesom han har taget eksamen i nationaløkonomi.

Jobmæssigt blev det ved et år som politimand ved Gentofte Politi. I 1973 kom han i lære ved daværende Nyborg Forenede Trælastforretninger A/S. Han havde en overgang eget byggefirma, var direktør og indehaver af Tømmergården Nyborg A/S. Det var imidlertid fra et job som erhvervsrådgiver hos Realkredit Danmark i Odense, at han af Venstre i Nyborg blev hentet hjem som borgmesterkandidat.

Med den baggrund og den holdning, han som politisk novice gik ind i byrådsvalgkampen i 2001 med, er der ikke noget at sige til, at det var kommunale nøgletal, der var hans budskab til vælgerne.

Trods det tørre stof var det på det tidspunkt altså nok til at slå igennem og henvise Socialdemokratiet. Kunststykket gentog han ved valgtet i november 2005.

Og selv om Nyborgs økonomi er i rolig gænge, og selv om der er blevet lidt mere råd til nye tiltag som multibibliotek og en hal nummer to i Ørbæk, så tag ikke fejl.

Terndrup nynner stadig med på omkvædet i visen "Pengegaloppen": "Kroner én, kroner to, kroner tre..."

- Jeg har det med kommunens - altså borgernes - penge som med mine egne. Jeg spørger altid mig selv: Ville du selv bruge penge på det her? siger han.

Et udsagn, der godt kan opfattes som borgmesterens motto.

Jørn Terndrup er gift med Mette, de har tre voksne børn og fire børnebørn. Når borgmesterembedet ellers tillader, så løber Terndrup sig gerne en tur på en times tid. Og så går han om vinteren til gymnastik hver torsdag.

Reception mandag den 3. december i Borgerforeningens Hus, Nørrevoldgade 63, Nyborg, kl. 15-18.

Pengegalop i stram tøjle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce