Patrioten Yeager brød gennem lydmuren: Nu fylder han 95

Chuck Yeager fylder 95 år. ssm/Photo by Sam Mircovich REUTERS

Patrioten Yeager brød gennem lydmuren: Nu fylder han 95

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Han har stadig kultstatus i USA, Chuck Yeager, der tirsdag den 13. februar fylder 95 år.

Hvis man skulle være i tvivl, kan man bare tage et kig på hans profiler på sociale medier, hvor hans fascinerende bedrifter tiltrækker titusindvis af spørgelystne følgere.

Brigadegeneralen er kendt både i og uden for USA for at være den første pilot, der brød lydmuren.

Det er helt normalt for jagerpiloter i dag, men var noget af en bedrift i 1947, hvor Yeager gjorde det.

For da Yeager fløj med godt 1200 kilometer i timen, befandt han sig i noget, der mest lignede en propeldrevet raket under udvikling.

Den blev droppet af et B-29-bombefly. På vej ned fløj han hurtigere end lyden, også kendt som mach 1.

I en nylig spørgsmål-svar-session på Twitter blev Yeager spurgt, hvorfor han egentlig kastede sig ud i projektet. Var det hans indre fartdjævel, håbet om et sug i maven eller muligheden for at skrive historie?

- Ingen af delene. Det var min pligt, lød svaret.

Chuck Yeager blev født i West Virginia i 1923. Han var altså stadig en ung mand, da han i 1943 blev uddannet pilot i det amerikanske luftvåben og blev sendt til Europa for at kæmpe i Anden Verdenskrig.

Han blev kendt som en dygtig pilot og en soldat, der var meget tro mod sit land. Da hans fly blev skudt ned over Frankrig i 1944, og Yeager overlevede uden at blive fanget, skyndte han sig at melde sig klar til tjeneste igen.

Efter Tysklands nederlag fortsatte han i luftvåbnet og blev testpilot. Her slog han en række andre rekorder, både når det gælder fart og højde, inden han fra 1955 blev udstationeret som pilot i blandt andet Tyskland og Frankrig.

Han forlod flyvevåbnet i 1975 - efter at have uddannet nogle af USA's første astronauter - og fik forskellige opgaver hos private virksomheder.

Hans karriere er beskrevet i Tom Wolfes roman "Kold marv", der senere blev til filmen med titlen "Mænd af den rette støbning".

Chuck Yeager bor i dag i Californien med sin anden kone, Victoria. (Ritzau)

Patrioten Yeager brød gennem lydmuren: Nu fylder han 95

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce