Pædagogen fra Holte


Pædagogen fra Holte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anne-Mette Rasmussen træder frem efter fem år i skyggen af sin kendte mand

Vuggestue-pædagog Anne-Mette Rasmussen brugte forleden en opsparet fridag fra sin arbejdsplads, Børnehuset i Holte.

Hun tog til pressemøde på Christiansborg for at lancere kampagnen "Vi husker Darfur" sammen med 20 andre Venstre-kvinder, og om aftenen var hun gæst i TV 2's "Go´Aften Danmark" og blev også nævnt i nyhedsudsendelserne.

Hermed er den 48-årige Anne-Mette Rasmussen, som tilfældigvis er gift med landets statsminister, for alvor trådt frem i rampelyset. En selvbevist kvinde, pædagog i Holte, med et stort engagement for kvinder og børn, der har det skidt, hvad enten det er i danske asylcentre eller som nu i Darfur-provinsen.

Der er iagttagere, der mener, at hendes brud med de fem års skyggetilværelse kan være en nøje udtænkt plan fra spindoktorerne om at give en hjælpende hånd til hendes mand, som har sværere ved at tiltrække kvindelige vælgere. Den slags spekulationer har hun det helt afslappet med.

- Det er op til folks egen vurdering, hvad de synes. Jeg er gået ind i dette projekt, fordi jeg gerne vil støtte Afrika og i dette tilfælde de mange kvinder, der lider i Darfur, siger hun.

Anne-Mette Rasmussen har sagt ja til at være protektor for kampagnen. Den laves i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp, og de 20 Venstre-kvinder håber at kunne samle 100.000 kroner ind til kvinder og nyfødte i Darfur-provinsen i det vestlige Sudan.

Med sin deltagelse i kampagnen er Anne-Mette Rasmussen ved at betræde den klassiske plads for en førstedame. I nogle lande som bl.a. USA, hvor præsidenten er statsoverhoved, er hans hustru en offentlig person, som forventes at stå i spidsen for et hav af arrangementer.

Herhjemme, hvor kongen eller dronningen er statsoverhoved, stilles ikke samme forventninger til statsministerens ægtefælle. Nogle har da også levet deres eget forholdsvis stille liv i skyggen af deres mænd. Det gælder bl.a. Egone Baunsgaard, Elsebeth Hartling og Ingrid Jørgensen. Andre har elsket rollen som førstedame og levet sig helt ud i den. Her tænkes bl.a. på Helle Virkner og Lone Dybkjær.

Da Anders Fogh Rasmussen for godt fem år siden blev statsminister, valgte Anne-Mette Rasmussen da også at fortsætte sit arbejde som pædagog i Børnehuset i Holte. Ved giftermålet i sommeren 1978 havde hun bevidst valgt ikke få navnet Fogh med på sine papirer og dermed på sin egen stille facon signaleret, at hun var sin egen.

Hun har siden passet pligterne og glæderne, når statsministeren har haft officielle opgaver. Det være sig middage, kongelige begivenheder som bryllup og barnedåb, statsbesøg og rejser.

Hun er blevet fortrolig med takt og tone på de bonede gulve og har mødt langt de fleste store statsoverhoveder og deres ægtefæller. Selv siger Anne-Mette Rasmussen, at Laura Bush er den, hun kender bedst. De to er mødtes flere gange i Washington, og ved præsidentparrets besøg i Danmark i 2005 havde Anne-Mette Rasmussen tilmed den glæde at vise Laura Bush rundt på sin arbejdsplads i Børnehuset i Holte.

Anne-Mette Rasmussen er - som sin mand - født på landet med en far, der var gårdejer og politisk interesseret. I hendes tilfælde var det i Bramsnæs Kommune mellem Holbæk og Roskilde. Hendes far var en tid borgmester og selvfølgelig Venstre-mand. Hun er vokset op med tre søskende og gik på privatskole i Holbæk.

Hun var medlem af Venstres Ungdom. Mest for hyggens skyld og de gode fester, som hun fortæller til Mette Vibe Utzon i bogen "Førstedamer." I sommeren 1976 var hun til et VU-bal og mødte her en anden VU'er, Anders Fogh, som da boede i Viborg og var med en god ven til ballet på Sjælland.

Mødet var begyndelsen til et foreløbig 30 års lykkeligt samliv. Anne-Mette og Anders blev gift, flyttede til landsbyen Skals ved Viborg, og den nygifte brud valgte at blive hjemmegående og senere dagplejemor gennem 13 år.

Familien blev forøget med tre børn. Da de var blevet større, tog Anne-Mette Rasmussen en uddannelse. Hun læste til pædagog først i Århus, og efter parrets flytning til Nærum i 1999 gjorde hun studiet færdig på seminariet i Vanløse.

I dag bor sønnen Henrik i Washington, mens døtrene Maria og Christina er under uddannelse herhjemme.

Når vagtplanen i Børnehuset i Holte og hendes mands kalender ellers tillader det, smutter hun gerne af sted til Frankrig. Her har familien i godt en halv snes år haft et lille hus i Languedoc-området, hvor der kan lades op og diskuteres politik bag lukkede døre.
Fakta
Anne-Mette Rasmussen.

Født den 13.juli 1958 i Roskilde.

Gift den 17.juni 1978 med Anders Fogh Rasmussen.

Skolegang i Holbæk Private Realskole. Senere handelsskole i Roskilde.

Boede i Skals nær Viborg fra 1978 til 1999. Her var hun gennem 13 år dagplejemor.

Siden 1999 bopæl i Nærum i Nordsjælland og Marienborg.

Studerede til pædagog først Århus og senere i Vanløse.

Har arbejdet i Børnehuset i Holte først som pædagogmedhjælper og senere i fast stilling som vuggestue-pædagog.

Mor til tre børn, Henrik, Maria og Christina.

Statsministerfrue siden 2001.

Pædagogen fra Holte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce