På arbejde blandt mordere og godtfolk

Peter Borch har efter næsten 40 år som advokat i Svendborg trukket sig tilbage, og nu skal det forsømte inden for litteraturen indhentes her i læsehjørnet - og gerne med en pibe tobak.
Foto: Katrine Damkjær

På arbejde blandt mordere og godtfolk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som advokat færdedes Peter Borch såvel på de bonede bestyrelsesgulve som blandt hårdkogte mordere i fængslet, og han befandt sig godt med de meget forskellige opgaver gennem et langt arbejdsliv

SVENDBORG: Umiddelbart før sit 40 års jubilæum har advokat Peter Borch besluttet at forlade det advokatfirma, som hans far, Poul Borch, blev ansat i i 1938, og som han nogle år senere overtog, da indehaveren, overretssagfører Flening, døde.

Den snart 67-årige Svendborg-advokat føler sig klar til et nyt kapitel i sit liv, og på spørgsmålet, om han ikke efter 40 år kommer til at savne sin daglige gang i advokatfirmaet svarer han: - Det vil undre mig meget. Alting har sin tid, og det har været fantastisk spændende år, og skulle jeg starte forfra, ville jeg ikke betænke mig på at gøre det hele om, men nu er tiden moden til andre gøremål. F. eks. at indhentet det forsømte på litteraturområdet, famlien, der bl.a. tæller en datter bosat på New Zealand, og rejser. Og så er der selvfølgelig også den tro følgesvend, hunden Lucas, som kan forvente flere og længere lufteture.

Peter Borch havde egentlig kalkuleret med at fortsætte, til han blev 70 år, men han finder, at tingene går så hurtigt - bl.a. inden for it-området, hvor han ikke føler sig tilstrækkeligt opdateret, og derfor har han valgt at stoppe nu.

- For at sige det lige ud, så har jeg ikke meget begreb om it, og efterhånden kommer alle informationer ad den vej, og det sammenholdt med, at det lovgivningsmæssigt også går meget stærkt, betød, at jeg traf beslutning om at stoppe nu. Jeg vil gerne selv træffe den afgørelse, før andre begynder at spørge mig, hvornår jeg holder op, siger Peter Borch med et stort smil, mens han tænder piben, der sammen med kasketten og cyklen er så karakteristisk for ham.
Peter Borch
Peter Borch
Foto: Katrine Damkjær

Ansigt til ansigt med mordere

I sin lange advokat-karriere har Peter Borch procederet ved alle tre retsinstanser, og siden 1981 har han været beskikket forsvarer. Det betyder, at han kan hentes ind som forsvarer på alle tidspunkter af døgnet for at varetage den anholdtes interesser. Det er blevet til mange sager i årenes løb, hvor livet på skyggesiden er blevet blotlagt.

Peter Borch har siddet ansigt til ansigt med mordere, voldsforbrydere og - hvad han næsten synes er værst - folk, der har øvet grusom vold mod spædbørn.

- Man skal gøre sig klart, at det er en skiderik, politiet jager og anholder, men det, man som forsvarer sidder over for, er et menneske, man skal prøve at forstå og rådgive bedst muligt i den givne situation, siger Peter Borch, der bl.a. var forsvarer i den voldsomme sag i 1999 fra Skårup, hvor en escortpige og hendes medsammensvorne slog hendes mand ihjel og begravede ham i haven.
Peter Borch
Peter Borch
Foto: Katrine Damkjær

Charmerende forskellighed

Han synes, at han har haft et spændende og udfordrende liv som advokat. - Jeg vidste aldrig, hvad dagen bød på, når jeg tog cyklen på arbejde. Det kunne være alt fra en mordsag til et mere fredeligt generationsskifte af en landbrugsejendom. Det er det, der er så charmerende ved jobbet, siger Peter Borch, der også har haft flere bestyrelsesposter og stadig er formand for C.C.Jensen A/S i Svendborg, ligesom han i over fem år var formand for Politiklagenævnet.

Advokat og værtshusholder

Og så har han også været noget så ualmindeligt - ihvertfald for en advokat - som værthusholder. Det var egentlig ikke af lyst, at han tilbage i 1984 købte værtshuset John Bull på Klosterplads i Svendborg. Årsagen var, at en lov med forholdsvis kort varsel fordrede, at investeringsfondsmidler blev investeret, og da det kneb med at finde egnede ejendomme at placere penge i, valgte Peter Borch værtshuset.

- Jeg blev aldrig rigtig glad for at eje et værsthus; mest glad var jeg, da det blev solgt, siger Peter Borch og tilføjer, at der nu er frisørforretning - Hos Peter - i ejendommen.

- Men det har ikke noget med mig at gøre, siger Peter Borch med et smil.

Han har aldrig været i tvivl om, at han ville være advokat. Han læste i Århus, hvor han også var fuldmægtig indtil han i 1969 kom til Svendborg og indtrådte i farens firma. I 15 år arbejdede de to tæt sammen, og der var aldrig, siger Peter Borch i dag, en mislyd mellem dem. De kørte et fortræffeligt parløb, og da faren, Poul, i 1984 stoppede kom Palle Petersen ind som medejer, og i 2006 fusionerer det svendborgensiske advokatfirma med advokatfirmaet Jesper Laage Kjeldsen i Rudkøbing.

Nu er Peter Borch stoppet, og han kan se tilbage på en karriere, hvor der - når det gælder civile sager - er flere vundne end tabte retssager.

- Jeg har nu ikke ført statistik, men jeg tror den er ganske tilfredsstillende. Det er noget andet med straffesagerne, for her skal anklagemyndigheden have meget gode forventninger om, at en sag kan føre til domsfældelse før den rejses, men så har min opgave været arbejde for en så mild straf som muligt, siger Peter Borch.

På arbejde blandt mordere og godtfolk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce