Odenses ambassadør

Tidligere turistchef Jørn Erik Schreiner fylder 80 år fredag.

Odenses ambassadør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den mangeårige turistchef Jørn Erik Schreiner , som bor i Aarup, fylder 80 år

I 30 år var han kendt ude i den store verden som "Mister Odense."

I dette lange åremål var Jørn Erik Schreiner Odense Turistforenings ukronede førstemand, og som byens "ambassadør" rejste han rundt og reklamerede for H.C. Andersens fødeby.

I foråret 1990 kvittede Schreiner jobbet, og han har siden levet et relativt stille liv på Fuglebakken 20 i Aarup.

I et afskedsinterview beskrev han de 29 år således:

"Når man har været turistchef i så mange år, er det ikke et job, så er det et kald, en livsform, hvor du identificerer dig med bysamfundet."

På fredag er det 80 år siden Jørn Erik Schreiner kom til verden. Han blev født i Gråsten, hvor hans forældre arbejdede ved post- og telegrafvæsnet - og kom i øvrigt til verden på Christian X's 58 års fødselsdag.

Det blev fundamentet for en stærk nationalfølelse og dyb respekt for kongehuset. Tjenesten ved Den Kongelige Livgarde 1949-50 med vagttjeneste på Amalienborg styrkede yderligere respekten for kongehuset.

Jørn Erik Schreiner blev uddannet som boghandler i 1949, og i 1953 tog han højere handelseksamen fra Niels Brocks Handelsskole i København. Herefter rejste han til England og studerede to år på købmandsskole i London.

Hjemvendt fra London i 1956 blev unge Schreiner ansat som privatsekretær for baron Axel Reedtz-Thott på Gavnø Slot ved Næstved.

Baronen var medlem af Folketinget, og med mange andre forpligtigelser og gøremål var det ikke muligt for ham at deltage i alle møderne og aktiviteterne i Folketinget. Det bevirkede, at Jørn Erik Schreiner blev stedfortræder og politisk sekretær for baronen og overværede de fleste møder for at holde baronen orienteret. Således fik Jørn Erik Schreiner opbygget et netværk af mennesker i og omkring den politiske scene, der som årene gik udviklede sig og gavnede i hans senere virke.

Efter tiden på det smukke Gavnø blev Schreiner i 1958 ansat som erhvervs- og turistchef i Næstved. Året efter, da Odenses turistchef Bent Nielsen var blevet udnævnt til Danmarks turistchef i Paris, blev Schreiner spurgt, om det var noget for ham at komme til H.C. Andersens fødeby. Han sagde pænt nej tak af angst for, at det var for stor en mundfuld og blev i det trygge Næstved.

Odense ansatte en anden i jobbet, men da han holdt op efter et års tid, blev Schreiner påny spurgt, og denne gang sagde han ja tak og kunne dermed i 1961 sætte sig i stolen.

Schreiner var gennem årene en af pionererne og var med til at forme dansk turisme som fremtidens erhverv i Danmark. Han var medstifter af Foreningen af Danske Turistchefer og dens formand i årene 1968-1971. Han sad i bestyrelsen for Samvirkende Fynske Turistforeninger i en årrække og har desuden været medlem af Rotary siden 1960.

I 1964 var Schreiner med til at stifte H.C. Andersen Festspillene med hjemsted i Den Fynske Landsby. Det er en aktivitet, der i dag er blevet en institution i det fynske kulturliv. Festspillene har gennem årene været Schreiners hjertensbarn, og hans engagement har været medvirkende til at gøre festspillene til det, de er i dag.

Fra 1958 og frem til år 2000 var Jørn Erik Schreiner tilknyttet Danmarks Radios Aktuelt Kvarter og Kulturafdelingen. Det er igennem årene blevet til mange interviews og udsendelser.

Schreiner har tillige været en ivrig foredragsholder rundt omkring i Danmark.

Han blev i 1964 af dronning Elisabeth II tildelt det britiske imperiums orden MBE efter afholdelse af den britiske uge i Danmark, således også i Odense. I 1985 udnævnte dronning Margrethe Jørn Erik Schreiner til Ridder af Dannebrog.

Odenses ambassadør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce