Nobelprismodtager forlod politik i protest

Mohamed ElBaradei fylder 75. Foto: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany/Files

Nobelprismodtager forlod politik i protest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mohamed ElBaradei fylder 75 år lørdag den 17. juni.

Han var en af de mest markante skikkelser op til, at det egyptiske militær i 2013 fik afsat præsident Mohamed Mursi.

Men Mohamed ElBaradei, der efterfølgende blev udnævnt til vicepræsident, forlod regeringen i protest og gik i selvvalgt eksil i Østrig - i behørig afstand af kaosset i Egypten.

Op til sin 75-års fødselsdager han dog igen begyndt at kommentere udviklingen i det nordafrikanske land.

- Der var ingen plan for, hvordan man skulle omdanne et autoritært regime til et demokrati, lød analysen fra ElBaradei i et tv-interview tidligere på året.

Det var militærets hårdhændede behandling af demonstranter fra Det Muslimske Broderskab, der fik den tidligere formand for Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) til at træde tilbage fra posten som vicepræsident.

ElBaradeis beslutning har fået kritikere til at sige, at han flygtede fra sit ansvar. Han burde være blevet for at samle et splittet Egypten, lyder det.

Uanset de politiske skærmydsler i Egypten bliver ElBaradei dog fortsat betragtet som en stor diplomat på den internationale scene. Han var formand for IAEA fra 1997 til 2009 og modtog sammen med atomagenturet Nobels fredspris i 2005.

I sin tid som formand skulle han holde snor i mindre medgørlige regeringer som dem i Iran, Irak og Nordkorea. Hans arbejde var kendetegnet ved, at han altid forsøgte at behandle alle lige.

Dog har begejstringen for egypteren været begrænset i de amerikanske regeringskontorer i præsident George W. Bushs tid, hvor et hemmeligt iransk atomprogram blev afsløret på ElBaradeis vagt.

Desuden kom IAEA-chefen på kant med Bush-administrationen, da han kritiserede USA's påstand om masseødelæggelsesvåben, der blev brugt som begrundelse for at invadere Irak i 2003.

Da Mohamed ElBaradei i 2005 bad om yderligere fire år i spidsen for IAEA, strittede USA som det eneste land imod, men kunne ikke forhindre et genvalg.

Egypteren er i disse dage yderst aktiv på Twitter, hvor han på både engelsk og arabisk kommenterer international politik. (ritzau)

Nobelprismodtager forlod politik i protest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce