Nobelpris for langhåret økonomisk teori


Nobelpris for langhåret økonomisk teori

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre amerikanske økonomer deler årets Nobelpris i økonomi. Deres teorier er måske langhårede, men de bruges hyppigt

nStockholm:Det er økonomiske teorier på et højt og langhåret plan, de tre amerikanske økonomer Leonid Hurwicz, Erik Maskin og Roger Myerson får årets Nobelpris i økonomi for.

Men de har ikke desto mindre haft betydning for praksis på flere områder i virksomhedernes dagligdag, forklarer økonomiprofessor Peter Møllgaard fra Handelshøjskolen i København.

- Tag for eksempel mobiltelefonlicenser. Der laver man en auktionsmekanisme, som gør, at staten får en god betaling for licenserne og en god fordeling af licenserne blandt teleselskaberne. Det kunne vi ikke have gjort på samme måde, hvis vi ikke havde haft deres teori, siger Peter Møllgaard til Ritzau.

Nobel-pristagernes teori kan også bruges i en lang række økonomiske problemstillinger, især er den anvendelig inden for virksomhedsøkonomi.

Det skal kunne betale sig at sige sandheden

- Deres teori kan bruges til at afsløre en viden, som en part i en handel har, men som den anden part mangler. Der er nogle økonomiske mekanismer som gør, at informationen kan bliver afsløret. Det er kernen i deres bidrag. Det lyder fuldstændigt banalt, men går altså ud på, at det skal kunne betale sig at sige sandheden, siger Peter Møllgaard.

Økonomiprofessoren, der også er leder af Handelshøjskolens økonomiske institut, mener, at Nobelprisen i økonomi til den amerikanske trio er meget velfortjent.

- De har virkelig øget vores forståelse og udvidet vores værktøjskasse med nogle værktøjer, vi ikke kunne have klaret os uden. Det er velfortjent, at de tre økonomer deler prisen. I kombinationen har de tre leveret noget, som vi alle har glæde af i dag. De har sat et fingeraftryk på mange af økonomiens genrer. Det fundament, de lagde, har mange af os andre arbejdet videre med, siger Peter Møllgaard. Den epokegørende teori udviklede de tre økonomer i 1970'erne. Den ældste af prismodtagerne 90-årige Leonid Hurwicz arbejdede med teorien allerede i slutningen af 1960'erne.

Han blev født i Moskva, og er i dag professor emeritus ved University of Minnesota. De to andre prismodtagere er begge 56 år. Det er Eric S. Maskin, professor ved Institute for Advanced Study ved Princeton University, og Roger B. Myerson, der er professor ved University of Chicago.

Økonomiprisen er nyere end de priser, som Alfred Nobel oprettede i sit testamente, og prisen rette navn er »Riksbankens pris i økonomisk videnskab til minde om Alfred Nobel.«

Den blev oprettet i 1968 i forbindelse med bankens 300 årsdag.

/ritzau/

Nobelpris for langhåret økonomisk teori

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce