Musikken er et herligt sprog


Musikken er et herligt sprog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

50 ÅR: Musikeren, pædagogen, livskunstneren Claus Bastrup, Thurø bliver voksen påskedag

HISTORIEN om den ene halvdel af et usædvanligt ægtepar skal fortælles i valsetakt. Og da livet skal spilles forlæns og beskrives i playback, springer vi ind i historien dér, hvor socialrådgiver Hanne Skaalum havde købt en enkeltbillet til Stokholm. Den gav hun kæresten med ordene:

- Tag du hellere hjem til Sverige. Jeg har fundet én, der er bedre på tangenterne!

Det var Claus Bastrup. Han havde skrevet sig bedstefaderens livsvisdom bag ørerne: "Tag tre ting med i livet, knægt. Et håndværk, et instrument og et sprog, så kommer du aldrig til at gå sulten i seng".

PÅNÆSTE søndag står Thurø og ikke mindst Skipperkroen på den anden ende. Her vil man synge, spille og fryde sig ved de 50 år, der er forløbet, siden Claus blev født i Odense.

Efter en del år med smedehammer i Vollerslev, lagde Claus Bastrup det tunge værktøj på ambolten.

Ove Bagers søn fik kringlet musettevirtuosen med i Fyns Harmoniforvirring, og de år i Lundeborg, hvor man kogte kartofler i campingvognens kagedåse og stegte ålene på brødristeren.

Gennem årene har han komponeret en række smukke, iørefaldende melodier. Det er blevet til forrygende turnéer i Sydamerika, hvor han spillede "Li' fra Svendborg aw", så tredie generations indvandrerne, der aldrig havde set Danmark, fik røde øjne af hjemve.

Eller på Kreta, hvor Forvirringen skulle indspille noget musik af en slags med 80 strygere og vaskebræt og savblad og harmonikaer og banjo. Det lød forholdsvis pænt, men blev dog til et flot nummer, fordi en jæger kom forbi i olivenlunden. Skuddet var så velanbragt, at jægeren blev hyret til prøverne og fik finaleskuddet med på udgivelsen.

- Vore nordiske skæg og røde hår påkaldte sig interessen fra usandsynlig mange vellignende kvinder, husker han.

TILBAGE I denne verden bekræfter Claus Bastrup, at han også har været Ollerup-Bisse. Han kom dog aldrig længere end til træningshallen, for det med badut- og sidespring ude i verden ligger ikke så godt til hans gemyt.

Mens ægteparret Bastrup-Skaalum arbejdede med gadebørn i Mocambique, gled han seks gange rundt på en bold. Anklen blev stort set ødelagt, og mens harmonikavirtuosen siden da har humpet gennem tilværelsen, mindes han en anden berømt læresætning: Et godt sexliv holder en fra sportens fristelser.

VORT HJERTE ligger i hele verden. Det smukke svar på spørgsmålet om, hvad der er dejligst i denne verden, Det sydfynske Øhav, Lundeborg, Sao Paolo, Mocambique eller Thurø, kan også være en etiket på livsformen, de to har ført siden det dér med enkeltbilleten til Sverige.

Hjertet banker for de, der har det sværest i livet. Om det er kriminalforsorgens klienter eller hjemløse gadebørn ude i verden - eller en socialdemokratisk statsmand, der skal ha' en hånd til valgturnéen. Fra hjemmet på Bergmannsvej kan man ikke stave til eller udtale ordnet nej.

DØRENE ÅBNES til gengæld på vid gab for en mand, der med Hanne Skaalums ord er hysterisk optimist. Umulig at gøre trist, og skabt til musik og fest og glæde. Når hjertet banker til venstre for midten, oplever man herlige ture med Anker Jørgensen, Svend Auken og Poul Nyrup.

De færreste ved, at Nyrup har en hemmelig last og en god ven i det sydfynske. Hver gang, den tidligere statsminister skal vise det bedste Danmark frem, sker det fra museumsskibet Viking.

- En sommer sejlede vi mellem Troense og Blåby. Den portugisiske statsminister bedyrede, at dette var det smukkeste, han nogensinde havde set. Poul Nyrup, der jo ikke er tabt bag nogen vogn replicerede:

- Så skulle du ha' set, hvordan her så ud, før vi kom til!

TRUMFEN blev dog spillet af spillemanden, da man rundede Grønne Odde, mens Poul Nyrup sang "Jeg kommer lie' fra Svendborg aw".

Claus fortsatte på tangenterne med den mest kendte portugisiske fado, og da Nyrups gæst ville vide, hvordan skibets spillemand dog kunne spille netop dén melodi, var det Claus Bastrup, der svarede. På perfekt portugisisk - sprogskolen i Lissabon og tre år i portugisisktalende Mocambique havde ikke været forgæves, og bekræftede bedstefaderens læresætning om, at "musikken er et herligt sprog, den bringer dig viden og venner".

Musikken er et herligt sprog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce