Musikernes manager

Jesper Lützhøft

Musikernes manager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Orkesterchef Jesper Lützhøft kan nyde sin 50 års fødselsdag med en frisk succes

Orkesterchef Jesper Lützhøft var tæt på at få sit ellers gode humør ødelagt og måneders grundig planlægning skudt ned.

Et døgn før Odense Symfoniorkesters otte nytårskoncerter skulle skydes af, meldte hovednavnet, den ungarske sopran Zsuzsa Alfördi, forfald. Hun nåede ganske vist frem til Odense fra USA, men uden sin stemme.

- Enten havde hun glemt den eller også var den konfiskeret i tolden, siger Jesper Lützhøft spøgefuldt.

Gode råd var dyre - meget dyre for orkesterchefen. Ved en fiberredning lykkedes det ham at undgå en katastrofal aflysning. Han fik takket være gode kontakter fat på den danske sopran Nina Pavlovski, som til alt held var i landet og ikke var optaget af opgaver.

Tju-hej blev hun hentet til Odense og sat ind i repertoiret sammen med dirigent Tamás Gál og de 73 musikere i Odense Symfoniorkester.

Aktionen lykkedes, og det er derfor en meget lettet Jesper Lützhøft, der som konferencier kan byde det store fynske og østjyske musikglade publikum velkommen til de ialt otte nytårskoncerter. De to første blev afviklet i Odense Koncerthus op til weekenden, lørdag var det i Horsens, Haarby mandag, Ejby tirsdag, Særslev onsdag, Fredericia i aften og så finale i Odense Koncerthus på lørdag.

Det lille hul i det stramme koncertprogram kan orkesterchef Jesper Lützhøft passende bruge til et lille pusterum for at fejre sin 50 års fødselsdag. Det sker fredag i gode venners lag hjemme på Østerbro i København, hvor han har sin bopæl.

Jesper Michael Lerche Lützhøft, som er hans fulde navn, er pendler, tilmed af den tilfredse slags trods jævnlige togforsinkelser. Han har lært at bruge rejsetiden mellem København og Odense til at arbejde og få nye ideer. Foreløbig har dobbelt-tilværelsen ikke givet mislyde i forholdet til hans arbejdsplads i Claus Bergs Gade i Odense, hvor han er ansat på et års kontrakt.

Orkesterchefen ved udmærket, hvilke strenge, der skal spilles på for at få musikken til at være en nydelse. Han er uddannet klassisk guitarist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og havde sin solistdebut i 1989.

Siden har han arbejdet både som solist og som kammer- og orkestermusiker. Han var i syv år fra 1994 leder af Den Anden Opera, og han har været producent på Det Kongelige Teater, Danmarks Radio og på Saltlageret. Desuden har han været programvært på P2 i en periode. Privat har han den glæde, at to af hans tre børn er så miljøskadede, at de i dag er symfoniorkester-musikere.

Det er tvillingepigerne Anana og Idina, som spiller i henholdsvis Aarhus Symfoniorkester og Sjællandske Symfoniorkester.

Jesper Lützhøft selv sagde farvel til sin ellers elskede guitar, da han blev kreativ kontormand i Odense. Den blev ikke blot stillet i skabet, men solgt.

- Det var et enten eller for mig. Og da jeg ikke havde tid til at holde standarden ved lige, var der ikke andet for end sælge den, forklarer Jesper Lützhøft.

Han er også ophørt med at arbejde for Danmarks Radio, så han helt kan hellige sig opgaverne i Odense.

- Det var et meget lykkeligt kapitel i mit musikliv. Nu må vi se, om Danmarks Radio kan klare sig uden mig, siger han med et stort smil.

Som orkesterchef må Lützhøft nyde musikken som professionel tilskuer i kulissen til de omkring 100 koncerter, som Odense Symfoniorkester giver hvert år. Hans arbejde er ligesom en manager i en fodboldklub.

Det vil sige, at han skal give spillerne de bedste betingelser til at udfolde deres talent og fylde huller ud i rækkerne, når en plads bliver ledig. Det sidste betyder, at han trods sit kun halve år i chefstolen har været med til at ansætte flere musikere på kontrakt eller på prøve.

En anden vigtig funktion er arbejdet i Programudvalget, som er orkestrets kunstneriske ledelse. Jesper Lütztøft er formand, og i udvalget sidder desuden fire musikere og orkesterformand Jesper Rosenkilde som bisidder.

De otte nytårskoncenter med Odense Symfoniorkester er Jesper Lützhøfts de-but som konferencier. Og som en varm fødselsdagshilsen kunne han her i avisen læse Lene Krygers anmelderroser:

"Orkesterchefens fortid som radiovært viste sig at være en gave, for han var en aldeles glimrende konferencier. Tilpas afslappet og med sans for at fortælle anekdoter med et skælmsk glimt i øjet."
Fakta
Jesper Lützhøft

Født den 12. januar 1957.

Gift, far til tre og bosat på Østerbro i København.

Uddannet klassisk guitarist. Solistdebut 1989.

Har arbejdet som solist, kammer- og orkestermusiker.

Leder af Den Anden Opera 1994-2001.

Producent på Saltlageret og Det Kongelige Teater og administrator for Storstrøms Amts Kammerensemble.

Producent i Danmarks Radio med ansvar for ny musik og unge musikere. Programvært på P2 i en periode.

Orkesterchef i Odense Symfoniorkester siden august i fjor - foreløbig for et år.

Musikernes manager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce