Mumbai-drama den helt store triumfator


Mumbai-drama den helt store triumfator

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

»Slumdog Millionaire«, som foregår i indisk storbyslum, hentede hele otte statuetter ved Oscar-filmfesten. Kate Winslet og Sean Penn blev bedste skuespillere

Boston: »Slumdog Millionaire« - en historie om håb midt i elendigheden i Mumbai, Indien - blev den store vinder ved årets Oscar-filmfest i Hollywood natten til i dag, hvor det glippede for den danske kortfilm »Grisen«.

»Slumdog Millionaire« var nomineret til 10 Oscars, og den løb med hele otte af de gyldne statuetter, heriblandt titlen som bedste film og som bedste instruktør til Danny Boyle.

Filmen handler om en teenagedreng fra slummen i den indiske millionby, som får mulighed for at deltage i den indiske version af tv-gameshowet »Hvem vil være millionær?« Han bliver anholdt på en mistanke om at snyde, men mens han afhøres, vises begivenheder fra hans liv, som forklarer, hvorfor han kender svarene.

»Slumdog Milionaire«, som kommer op i danske biografer den 6. marts, fik også Oscars for blandt andet filmfotografering, sang, musik og klipning. Filmens fotograf, Anthony Dod Mantle, har været bosat i Danmark i en årrække.

I sin takketale påskønnede Danny Boyle alle mennesker i Mumbai - også dem, der ikke var med til at skabe den medrivende fortælling.

De bedste hovedroller

Oscar-prisen til bedste kvindelige hovedrolle tilfaldt helt som ventet Kate Winslet for filmdramaet »The Reader«, som har et holocaust-tema. Kate Winslet gjorde sig også bemærket i det forløbne år med »Revolutioary Road«, som er en slags »Scener fra et ægteskab« i 1950?ernes USA. Her spiller hun sammen med Leonardo DiCaprio, hendes partner fra »Titanic«.

Prisen for bedste mandlige hovedrolle tilfaldt Sean Penn fra »Milk« efter en hård kamp med Mickey Rourke, som er tilbage i storform i »The Wrestler« - en film om en professionel fribryder.

Oscar-belønningen var Penns anden. »Milk« er en form for fiktiv dokumentarfilm om det homoseksuelle byrådsmedlem Harvey Milk i San Francisco, som blev myrdet i et attentat i 1978. Penn, som er erklæret heteroseksuel, brugte sin takketale til at kræve ligestilling af ægteskaber blandt homoseksuelle i USA. Han fremhævede også Mickey Rourkes fornemme comeback i »The Wrestler«.

Det glippede for Grisen

Dorte W. Høghs danske kortfilm »Grisen« måtte overgive sig i kategorien af kortfilm til »Spielzeugland«, som handler om en jødisk dreng under Anden Verdenskrig. »Grisen« er en hurtig sag på 22 minutter, som spinder en historie ud fra en gammel mand, som er på hospitalet og allierer sig med billedet af en smilende gris. Der er paralleller til krisen om Muhammedtegningerne.

Blandt de øvrige Oscar-priser vandt Penélope Cruz i bedste kvindelige birolle for indsatsen i Woody Allens charmerende »Vicky Cristina Barcelona«, som foregår på spansk grund. Prisen til bedste mandlige birolle var næsten afgjort på forhånd til fordel for Heath Ledger for hans diabolske Joker i den seneste Batman-film, »The Dark Knight«. Flere familiemedlemmer tog imod statuetten på vegne af Heath Ledger, som siden indspilningen af filmen er død. Den japanske film »Departures« af Yojiro Takita besejrede blandt andet den franske guldpalmevinder »Klassen« i kampen om at blive årets bedste ikke-engelsksprogede film.

Filmkomikeren Jerry Lewis fik en æres-Oscar, mens værten for denne 81. Oscar-fest i det glitrende Kodak Theatre for en gangs skyld ikke var en komiker. Løjerne blev styret af skuespilleren Hugh Jackman, som satte festen i gang med et musicalagtigt mini-show om årets førende film.

/ritzau/

Mumbai-drama den helt store triumfator

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce