Mønsterbryderen fylder 50

Økonom og forfatter Lisbeth Zornig Andersen fylder 50 år mandag den 12. februar 2018. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN/Scanpix 2018)

Mønsterbryderen fylder 50

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lisbeth Zornig Andersen, der mandag den 12. februar fylder 50 år, har på egen krop mærket, hvordan det er at skille sig ud.

De færreste kunne undgå at bemærke, at den lille pige med det beskidte tøj og det vigende blik var anderledes.

Det har Lisbeth Zornig Andersen fortalt om på tv, i bøger og aviser. Her har hun givet et sjældent kig ind i en barndom med omsorgssvigt og overgreb.

Samtidig har hun vist andre, at det er muligt at bryde med den tunge arv og få et godt liv.

Men det kræver hjælp, og den fik hun, da hun i 12-årsalderen blev fjernet fra hjemmet på Lolland. Et kærligt nabopar havde listet et telefonnummer til socialforvaltningen ind i hendes hånd.

Samme dag hun ringede, blev hun hentet, ligesom det tidligere var sket for hendes tre ældre brødre.

Først kom hun på børnehjem og senere på et behandlingshjem med andre udsatte piger, hvor lærerne hurtigt opdagede, at den nye elev var velbegavet.

Det bragte hende videre til gymnasiet i Haslev og siden til Københavns Universitet, hvor hun læste til cand.polit. med senere ansættelse som it-specialist i Codan, KMD og Danske Bank.

I offentligheden blev hendes navn slået fast, da hun i 2010 blev formand for Børnerådet og som en vaskeægte mønsterbryder brugte sine egne erfaringer til at sætte fokus på de mest udsatte børn og unge.

Det førte blandt andet til, at det blev indskærpet over for kommunerne, at de skal reagere hurtigere på en underretning.

Men der var også kritik af hendes direkte facon, og da hendes formandsperiode udløb, blev hun afløst af den tidligere chefpolitidirektør Per Larsen.

I 2011 udgav hun selvbiografien "Zornig - vrede er mit mellemnavn", og året efter fulgte tv-programmet "En barndom i helvede", hvor hun konfronterede sin stedfar og mor med barndommens misrøgt og seksuelle overgreb.

I anledning af 50-årsdagen udkommer "Zornig - fra vrede til voksen", der er en opfølger på den første bog.

Det er også blevet til flere krimier, som hun har skrevet sammen med sin mand, journalist Mikael Lindholm. Den ene af dem, "Bundfald", bygger på hendes bror Renés mystiske dødsfald.

Lisbeth Zornig Andersen er netop blev formand for Overførstergården i Gentofte, der er et herberg for hjemløse med misbrugsproblemer.

Hun er mor til fem børn, og da den yngste for nylig flyttede hjemmefra, besluttede hun og Mikael Lindholm, at tiden var kommet til, at de skal flytte sammen. Hidtil har de boet hver for sig.

Sammen driver de konsulentvirksomheden Huset Zornig, der har specialiseret sig inden for socialt arbejde. (Ritzau)

Mønsterbryderen fylder 50

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce